“Mape svedočenja” - edukativna GIS mapa

 

Centar za istraživanje i edukaciju o Holokaustu (CIEH) je u saradnji sa tehnološkim partnerima Geospatial data systems i TeamCAD proizveo “Mape svedočenja”, edukativnu GIS mapu Beograda sa lokacijama stanovanja žrtava i svedoka spomenutim u zapisnicima posleratne komisije za ratne zločine i drugim arhivskim izvorima.

Interaktivna mapa podržava dva projekta CIEH - Porajmos u Srbiji - mapiranje prošlosti, za drugačiju sadašnjost i Do poslednjeg. Kvislinška vlast i žrtve
Holokausta u okupiranoj Srbiji i u svojim slojevima nudi mogućnost komparativne analize predratnog i savremenog plana grada, avio-fotografija ratnog perioda i satelitskog snimka.

Ovaj geo-informacioni sistem, je osnova za dalji rad na geografskom prikazu istorije jevrejske i romske zajednice pred rat, faza eskalacije Holokausta i genocida, kao i posleratne obnove i statusa mesta od istorijskog značaja. “Mape svedočenja” su u stalnom razvoju, i CIEH poziva članove porodica i zajednica žrtava, istoričare i arhive da pruže svoj doprinos dokumentima koji sadrže mesta stanovanja i/ili skrivanja žrtava i preživelih.

Projekat je dobio nagradu na konkursu "Discovering the World Through GIS" u organizaciji Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

 

Korisna adresa: Mape svedočenja


© 2022 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.
Šumadijska 47 / VI sprat, stan 67
11080 Zemun, Srbija
office@TeamCAD.rs

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.