Park nauke u Mumbaju, vizija arhitektonske kompanije HSA, integriše održivost, obrazovanje i kultni dizajn.

 

Park nauke u Mumbaju, vizija arhitektonske kompanije HSA, integriše održivost, obrazovanje i kultni dizajn. Slika ljubaznošću Hiten Sethi & Associates.

 

 • Da bi dizajnirala Park nauke futurističkog izgleda, koji se nalazi u Wonders parku u Mumbaju, Hiten Sethi & Associates (HSA), u projekat su integrisali održivost, tehnologiju i obrazovanje.
 • Park nauke, koji je još u izgradnji, prepoznat je po svojoj arhitektonskoj izvrsnosti, osvojio je nagradu AEC Best Building Design Project Award za najbolji projekat za dizajn zgrade na događaju Autodesk Design & Make Awards 2023.
 • Projekat postavlja novi standard za održivi dizajn i inovacije, inspirišući buduće generacije naučnika i podstičući brigu o životnoj sredini.

Ništa ne zaokuplja maštu javnosti kao ulazak u prostor futurističkog izgleda ispunjen elementima avangardnog dizajna koji podsećaju na set naučno-fantastičnog filma. Ali u slučaju Parka nauke u Mumbaju, u Indiji, on opisuje arhitekturu iz stvarnog života u kojoj će se smestiti predstojeći interaktivni naučni centar. Kao i za svako drugo značajno dostignuće u izgrađenom svetu, sve je počelo sa vizijom.

Hiten Seti, osnivač Hiten Sethi & Associates (HSA), imao je viziju „da se stvori prostor koji slobodno teče, gde bi posetioci mogli da putuju kroz različite oblasti radoznalosti i da budu uronjeni u bezgraničnu lepotu naučnog istraživanja“.

Smešten u srcu Navi Mumbaija, Park nauke je više od samo vizuelno impresivne zgrade - on pomera granice mogućeg u arhitekturi. Izgrađen je od strane kompanije HSA u veoma cenjenom gradskom Wonders parku i njegova dinamična struktura kombinuje inovacije, održivost i obrazovanje u idealno okruženje za istraživanje.

Verovatno najupečatljivija karakteristika ove zgrade je integracija njene dve parametarske strukture od čelika i staklene kupole sa okolnim urbanim pejzažom. Ove konstrukcije spolja izgledaju kao umetnička dela i sadrže prostor koji slavi nauku i učenje. Odličan rad kompanije HSA na ovom projektu doneo joj je AEC nagradu za najbolji projekat dizajna zgrade na događaju Autodesk Design & Make Awards 2023.

Arhitektonska izvrsnost i prostori iz snova

 

 

Osnovana u Navi Mumbaiju 2000. godine, kompanija HSA je sa skromnog poslovanja od osam zaposlenih prerasla u jednu od najuticajnijih arhitektonskih firmi u Indiji, sa timom koji broji više od 200 ljudi. Poznata po oblikovanju modernih indijskih pejzaža, firma je pažnju usmerila na inovacije i održivost što je dovelo do nekih revolucionarnih dostignuća.

„HSA je rođena iz strasti za stvaranjem prostora koji ne samo da zadovoljavaju funkcionalne potrebe, već i podižu „indeks sreće“ naših korisnika“, kaže Seti. „Naše osnovne vrednosti - održivost, inovacije i izvrsnost usmeravaju sve što radimo.“

Odgovrna izgradnja

 

 Ovaj render kafeterije u okviru Parka nauke prikazuje strukturu sa dnevnim svetlom i energetski efikasno osvetljenje. Slika ljubaznošću Hiten Sethi & Associates.

 

HSA ozbiljno shvata upravljanje životnom sredinom, a Seti razume odgovornost arhitekture prema planeti. U tom duhu, Park nauke integriše obnovljive izvore energije, sisteme za očuvanje vode i ekološki prihvatljive materijale. Solarni paneli, sistemi za prikupljanje dnevne svetlosti i energetski efikasno osvetljenje čine Park nauke modelom održivog dizajna. Uokvirena čeličnim gredama za poboljšanje osvetljenja, zelena struktura kombinuje materijale i tehnologiju za maksimalnu energetsku efikasnost.

„Park nauke ima eksponate koji su pažljivo osmišljeni da angažuju mlade posetioce kroz interaktivne prikaze, obezbeđujući njihovo razumevanje koncepta održivosti“, kaže Seti. „Na kraju, cilj je da inspirišemo mlade ljude da usvoje održivo ponašanje i postanu čuvari životne sredine, osnažujući pozitivne promene za budućnost.

 

Savladavanje izazovnog projekta

 

 

HSA je oživeo nagrađivani Park nauke strateškom primenom tehnologije i timom visokokvalifikovanih inženjera i arhitekata. Zamršena geometrija parametarskih struktura kupola zahtevala je pažljivu koordinaciju inženjerskih proračuna konstrukcije. Blisko sarađujući sa specijalizovanim inženjerima, HSA je upravljao složenostima proizvodnje i odabirom materijala kako bi osigurao stabilnost strukture i arhitektonski integritet.

Softveri kao što su Autodesk AutoCAD i Revit pomogli su timu da se uhvati u koštac sa ovim izazovima projekta korišćenjem precizne izrade, analizom lokacije, detaljnog 3D modeliranja i istraživanjem parametarskog dizajna.

Tim je koristio Revit i Autodesk BIM Collaborate Pro za kreiranje preciznog digitalnog prikazivanja kupolastih struktura. QGIS je korišćen za prostornu analizu i mapiranje, što je pomoglo u vođenju procesa donošenja odluka o rasporedu lokacije i integraciji sa prirodnim okruženjem. Konačno, snimanje stvarnosti korišćenjem Autodesk softvera ReCap Pro generisalo je precizne 3D modele postojećih uslova na lokaciji. HSA je osmislio sveobuhvatan okvir za efikasnu saradnju, vizuelizaciju, analizu i dokumentaciju tokom životnog ciklusa projekta, istovremeno minimalizovanjem njegovog otiska.

 

Oblikovanje budućnosti arhitekture

Kako se izgradnja Parka nauke bliži kraju, Seti predviđa svoj dubok uticaj na budućnost dizajna i arhitektonskih inovacija: „Naučni park prevazilazi pojam zgrade – ostaviće trajno nasleđe, inspirišući arhitekte da budu smelije i stvaraju prostore koji ne samo da funkcionišu, već i obogaćuju živote i zajednice.”

Gledajući u budućnost, Seti vidi proširenje onoga što arhitektura može postići. On predviđa promenu koja usredsređuje održivost kao osnovni princip; projekat Park nauke mogao bi da postavi novi standard za to koliko arhitektura može biti ekološki svesna. „Cela oblast je na pragu velike transformacije“, kaže Seti. „Prakse održivog dizajna više nisu niša – one će biti norma.“

Seti takođe vidi potencijal interaktivnih eksponata da redefinišu ulogu arhitekture u obrazovanju i angažovanju zajednice. „Posetioci neće samo gledati eksponate; oni će aktivno učestvovati i učiti“, kaže on.

 

Gradovi se stalno menjaju, horizonti se uvek razvijaju - a ove promene mogu biti obeležene istorijskim trenucima u istoriji arhitekture. Za Hiten Sethi & Associates, Park nauke prikazuje arhitektonsku kreativnost firme, istovremeno promovišući interaktivno učenje i upravljanje životnom sredinom. „Predstojećii završetak izgradnje Naučnog parka je za mene veliki razlog za ponos“, kaže Seti. „Kao arhitekta sa dubokom posvećenošću inovacijama, verujem da to predstavlja prekretnicu za arhitektonski napredak kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou.

 

Izvor: Autodesk

Prevod i adaptacija: Hristina Antić, Marko Kozlica

 

Ukoliko imate dodatna pitanja u vezi sa Autodesk softverima  AutoCADRevitReCap Pro, BIM Collaborate Pro ili BIM implementacijom, možete nas kontaktirati putem telefona 011 301 50 43 ili kontakt forme.Kontrola kvaliteta je sastavni deo BIM procesa koji obuhvata identifikaciju nedoslednosti i potencijalnih problema u 3D modelu, pre nego što on bude upotrebljen za izgradnju. Sastoji se iz serije različitih validacija koje se obavljaju periodično, kako projekat teče iz faze u fazu. Kontrola se obično vrši za svaki od sistema unutar modela zasebno, zatim se radi njihova međusobna koordinacija.

 

Cilj ovog procesa je dobiti 3D model bez sudara i drugih nelogičnosti, koji pritom sadrži tačne informacije o realnom objektu koji predstavlja.  

Kontrolna lista je jedan od alata koji se koristi u procesu osiguranja kvaliteta BIM modela. Ona obuhvata razne kategorije, od generalnih provera geometrije modela, pa do usklađenosti sa standardima, nivoa detaljnosti itd. Vodeći se time koja je namena BIM modela, kontrolna lista se može razlikovati od mnogih šablona koje možete danas naći na internetu.

Upravo zbog toga je dobra praksa formirati listu u skladu s BIM planom izvršenja, kako bi provera kvaliteta bila efektivna. U nastavku teksta možete pročitati šta sve obuhvata standardni obrazac BIM kontrolne liste:

 

1. Opšta provera se tiče ispravnosti geometrije modela i tačnosti podataka vezanih za svaki element. Uključuje sledeće tačke: 

 • Vizuelna provera modela  
 • Postavljanje početne tačke  
 • Imenovanje projekta, lokacije, zgrade  
 • Imenovanje spratova zgrade  
 • Mapiranje IFC klase za sve objekte u modelu  
 • Označavanje svih objekata i pravilna upotreba LOD parametara  
 • Imenovanje prostorija u modelu 

 

 2. Provera prostora obuhvata: 

 • Proveru površine prostorija unutar dozvoljenog opsega greške  
 • Proveru ukupne površine svakog sprata  
 • Proveru broja i imena prostorija u okviru objekta

 

 3. Proverom dizajna se potvrđuje poklapanje dizajna 3D modela sa arhitektonskim dizajnom, i proverava se njegova funkcionalnost. Pored toga, u ovaj korak spadaju i sledeće: 

 • Usklađivanje arhitektonskih  sa građevinskim linijama parcele 
 • Usklađivanje arhitektonskih i strukturnih planova
 • Definisanje specifičnih tipova i njihovih svojstava, kao što je materijal elementa

 

 

4. Provera MEP (mehaničkih, električnih i vodovodnih) instalacija se obično vrši po sledećim tačkama: 

 • MEP plan se podudara sa arhitektonskim i strukturnim planom  
 • Sva oprema je prikazana na planovima i u rasporedima  
 • Koordinacija sudara MEP instalacija

 

 5. Strukturna provera  

 • Koordinacija sudara između različitih građevinskih elemenata kao što su grede, stubovi, ploče 
 • Koordinacija sudara između istih vrsta elemenata

 

 6. Reviziju modela je korisno uraditi po završetku modelovanja, kako bi model bio pročišćen od grešaka i viškova, i spreman za narednu fazu BIM procesa – tehničko održavanje objekta. 

 • Eliminisanje grešaka i sudara 
 • Osiguravanje da su svi standardi ispoštovani  
 • Potvrda da su ispunjeni zahtevi klijenta  
 • Brisanje nepotrebnih pogleda i osnova 
 • Brisanje nepotrebnih grupa  
 • Provera “worksetova” 
 • Čišćenje (purge) modela 

 

Kako projekat odmiče, kontrolna lista treba da se ažurira u skladu s njim, kako bi ostala efikasna u praćenju kvaliteta BIM modela. Učestalost izmena zavisi od faktora kao što su izmene u projektnim zahtevima, adaptiranje na nove industrijske standarde ili uvođenje novih softvera i tehnologija.  

 

Autor: Tara Badnjar, Junior AEC Application Specialist 

 

Ukoliko vas zanima BIM implementacija ili kursevi, možete nas kontaktirati putem telefona 011 301 50 43 ili kontakt forme. 


Nedavni napredak u veštačkoj inteligenciji (AI) nudi značajne mogućnosti za optimizaciju dizajniranja elektronike, procesa koji tradicionalno uključuje rad na intenzivnom kreiranju šema i njihovog prevođenja u štampane ploče (PBC). Ovaj članak istražuje kako veštačka inteligencija može transformisati dizajniranje elektronike, nudeći prednosti dok ističe stalnu važnost ljudske ekspertize.

 

Izazovi tradicionalnog elektronskog dizajna

Dizajn elektronskih kola je temelj savremene tehnologije, od pametnih telefona do svemirskih letelica. Tradicionalni proces dizajniranja uključuje pažljivo kreiranje šema—dijagrama koji predstavljaju elektronske komponente i njihove veze—i prevođenje ovih dijagrama u fizičke štampane ploče (PCB). Ovaj pristup je dugotrajan i sklon greškama, posebno kako kola postaju složenija. Čak i iskusni inženjeri mogu napraviti greške, što može dovesti do potencijalnih kvarova ili problema sa performansama u konačnom proizvodu.

 

Pomoć veštačke inteligencije?

Veštačka inteligencija nudi transformativan pristup za kreiranje šema i PCB dizajn. Automatskim obavljanjem zadataka koji se ponavljaju, predlaganjem optimizacija i pažljivim proveravanjem grešaka, AI ima potencijal da značajno poboljša proces dizajniranja. AI algoritmi, obučeni na velikim skupovima podataka postojećih projekata i proizvodnih specifikacija, mogu služiti kao moćni asistenti profesionalcima u dizajniranju elektronike.

Kako veštačka inteligencija transformiše dizajniranje elektronike?

Uticaj AI na dizajniranje elektronike prevazilazi puku automatizaciju. Uvodi nove mogućnosti, poboljšavajući i efikasnost i kvalitet.

- Optimizacija šema pomoću AI

 • Pametniji dizajn kola: AI alati za dizajn šema analiziraju ogromne biblioteke postojećih dizajna i podataka o performansama kako bi preporučili kombinacije komponenti koje postižu željene funkcionalnosti sa maksimalnom efikasnošću. Ovo vodi ka kolima koja troše manje energije, generišu manje toplote i minimiziraju smetnje signala.
 • Inteligentan izbor komponenti: AI alati pojednostavljuju proces izbora komponenti pružajući predloge komponenti na osnovu specificiranih zahteva kao što su potrošnja energije, radni napon i veličina otiska. Ovo štedi dragoceno vreme dizajnera i osigurava kompatibilnost komponenti.

Iako veštačka inteligencija briljira u predlaganju optimizacija, ljudska ekspertiza ostaje ključna. Konačne odluke o izboru komponenti i rasporedu kola uvek treba da uključuju sud inženjera i razumevanje specifične primene.

 

Revolucija dizajniranja PCB-a pokrenuta veštačkom inteligencijom

 • Usavršeno postavljanje komponenti: AI algoritmi predlažu optimizovano postavljanje svake komponente na PCB-u, uzimajući u obzir faktore poput integriteta signala, disipacije toplote i ukupne veličine ploče. Ovo vodi ka kompaktnijim i efikasnijim dizajnima štampanih ploča.
 • Profesionalno rutiranje: AI automatizuje proces rutiranja analizom dizajnerskih ograničenja i predlaganjem optimalnih puteva rutiranja. Ovo poboljšava efikasnost dizajna i smanjuje rizik od grešaka koje mogu dovesti do kvara ploče.
 • Dizajn bez grešaka uz proveru pravila u dizajnu koju pokreće AI: AI poboljšava proveru pravila u dizajnu  (DRC – Design rule checking) ispitujući raspored kola i označavajući potencijalne prekršaje, uključujući probleme sa širinom traga i razmacima između komponenti.
 • Pametnija termalna analiza: AI predviđa raspodelu toplote po štampanoj ploči, omogućavajući dizajnerima da implementiraju hladnjake i druge strategije ventilacije kako bi osigurali sigurne radne temperature.

 

Više od optimizacije

AI značajno smanjuje greške pažljivo ispitujući šeme i rasporede na štampanoj ploči. Algoritmi obučeni na velikim skupovima podataka poznatih grešaka u dizajnu mogu identifikovati potencijalne probleme koje ljudski dizajneri mogu prevideti, kao što su netačne veze komponenti ili greške u rutiranju. Štaviše, AI uči iz prošlih grešaka, kontinuirano poboljšavajući svoju sposobnost da otkrije potencijalne greške tokom vremena.

 

Da li je AI blagoslov ili prokletstvo za dizajnere elektronike?

Prednosti korišćenja veštačke inteligencije za dizajn šema i štampanih ploča:

 • Brži ciklusi dizajniranja: AI automatizuje zadatke koji se ponavljaju i predlaže poboljšanja, omogućavajući dizajnerima da usmere pažnju na kreativne aspekte procesa dizajniranja.
 • Smanjenje grešaka: Veštačka inteligencija ima sposobnost da pažljivo proverava greške svodeći na minimum rizik od grešaka, poboljšavajući kvalitet proizvoda i smanjujući vreme i troškove povezane sa ispravljanjem grešaka.
 • Poboljšan kvalitet dizajna: Alati koje pokreće veštačka inteligencija pomažu dizajnerima da postignu efikasniji i optimizovani dizajn, što vodi ka boljim performansama, manjoj potrošnji energije i poboljšanim upravljanjem toplote.

 

Uloga čoveka kao dizajnera elektronike

Uprkos prednostima veštačke inteligencije, ljudska ekspertiza ostaje ključna iz nekoliko razloga:

 • Presudne odluke u dizajnu: Konačne odluke o dizajnu zahtevaju ljudski sud, uzimajući u obzir faktore kao što su troškovna ograničenja, razmatranja o mogućnosti proizvodnje i specifični zahtevi projekta.
 • Etička razmatranja: Kako veštačka inteligencija postaje sve prisutniji u dizajniranju, postavljaju se etička pitanja o odgovornosti za dizajnerske odluke. Potrebne su jasne smernice kako bi se osigurale etičke prakse u dizajniranju uz pomoć AI.
 • Strah od gubitka posla: Iako veštačka inteligencija može automatizovati neke zadatke, uloga dizajnera elektronike će se verovatno razvijati. Dizajneri moraju da se prilagode i razviju nove veštine kako bi efikasno radili sa veštačkom inteligencijom.

 

 

Budućnost AI u dizajniranju elektronike

Budućnost dizajniranja elektronike ukazuje na snažno partnerstvo između ljudske kreativnosti i sposobnosti veštačke inteligencije.

 

Neizbežni uspon saradnje sa veštačkom inteligencijom

Veštačka inteligencija je spremna da postane nezamenljiv ko-pilot za profesionalce u dizajniranju elektronike. U budućnosti, AI alati će verovatno preuzeti složenije zadatke, kao što su predlaganje kompletnih rasporeda kola ili automatsko generisanje optimizovanih štampanih ploča. Kako veštačka inteligencija preuzima zamorne aspekte dizajna, oslobodiće dizajnere da se fokusiraju na inovativne aspekte, pomerajući granice dizajniranja elektronike.

Inženjeri će morati da ostanu u toku sa najnovijim AI trendovima, ovladaju novim alatima i prihvate potencijal za saradnju sa veštačkom inteligencijom kako bi ostali konkurentni u industriji.

Veštačka inteligencija unosi revoluciju u svet dizajna elektronike, nudeći dobre alate za optimizaciju radnih tokova, poboljšanje kvaliteta dizajna i smanjenje grešaka. Međutim, AI nije tu da zameni ljudske dizajnere, već da pojača njihove sposobnosti i osnaži ih da postignu bolje rezultate. Prihvatanjem veštačke inteligencije kao vrednog ko-pilota i kontinuiranim razvijanjem svojih veština, profesionalci u elektronskom dizajnu su dobro pozicionirani da oblikuju budućnost tehnologije. Budućnost elektronskog dizajna uključuje ljudsku kreativnost i sposobnosti veštačke inteligencije koji rade ruku pod ruku kako bi omogućili pun potencijal ovog polja.

 

Izvor: Autodesk

Prevod i adaptacija: Hristina Antić, Marko Kozlica

 

Ukoliko imate dodatna pitanja u vezi sa Autodesk softverima ili kursevima, možete nas kontaktirati putem telefona 011 301 50 43 ili kontakt forme.


Pogledajte kako je Obayashi izgradio kompleks "Bird Paradise" u Singapuru korišćenjem pristupa „priroda na prvom mestu“ i napredne tehnologije kao što su BIM i digitalni blizanci.

Slika ljubaznošću Obayashi Corporation. Bird Paradise Singapur u izgradnji, pogled iz vazduha Yasuo Matsunaka

 

 • Rezervat Mandai Wildlife je dom za parkove divljih životinja Singapura, koji obuhvata Bird Paradise park od 42 hektara.
 • Obayashi Singapore Pte Ltd je izgradio ovaj kompleks koristeći integrisani BIM model, digitalni blizanac, dronove i 3D skenere kako bi pojednostavio procese i povećao održivost.
 • Stvaranje ravnoteže između očuvanja i projektovanja — uključujući izgradnju ptičarnika prekrivenog mrežom visokom kao osmospratnica — zahtevalo je opsežnu digitalnu koordinaciju.

Mandai Wildlife Group upravlja rezervatom divljih životinja Mandai, domu Zoološkog vrta Singapura, Noćnim safarijem, parkom River Wonders i najnovijem parku, Bird Paradise, na severu Singapura. Ključne tačke parka Bird Paradise uključuju velike prolazne ptičarnike koji odražavaju različita staništa sveta, sa pticama kao što su rozetne žličarke, crveni ibisi, američki flamingosi i mlečne rode.

Smešten u blizini rezervata prirode, razvoj parka Bird Paradise morao je uzeti u obzir životnu sredinu, dok se gradila velika, kompleksna konstrukcija. Takođe, prioritet je bilo integrisanje organskih elemenata dizajna tako da se što je moguće više održi originalna prirodna topografija.

 

Osoblje parka Bird Paradise Singapur u interakciji sa ara papagajima i drugim papagajima Bird Paradise uključuje staništa za ara papagaje i druge papagaje. Slika ljubaznošću Obayashi Corporation.

 

Obayashi Singapore Pte Ltd, potpuno u vlasništvu Obayashi Corporation, jedne od pet glavnih japanskih građevinskih kompanija, izgradio je Bird Paradise korišćenjem napredne digitalne tehnologije kako bi poboljšao saradnju sa zainteresovanim stranama i zadovoljio visoke zahteve održivosti.

Šusaku Kavamoto, generalni menadžer Obayashi Corporation’s Digital Transformation Division i lider inovacija u Asia Digital Lab u Singapuru, kaže: „Postigli smo da imamo jedinstven izvor istine među brojnim zainteresovanim stranama u ovom velikom i kompleksnom projektu i upravljali digitalnim blizancem zasnovanim na tom jedinstvenom izvoru istine.”

Integrisani BIM je upravljao projektom i razvojem, koordinirao sekvenciranje gradnje i pomagao u inspekciji gradilišta. Minimalizovanje uticaja na životnu sredinu takođe je zahtevalo verifikovanje i rešavanje izvodljivosti putem virtuelnog projekta i procesa praćenja izgradnje.

 

Od digitalnog modelovanja prirode do digitalnog blizanca

Patrik Čija, projektni direktor parka Bird Paradise kompanije Obayashi Singapore, kaže da su timovi koristili softvere Autodesk Revit i Autodesk Navisworks kako bi prevazišli izazove tokom faze virtuelnog projekta i izgradnje. „Pravi izazov bio je osigurati doslednost između stvarnog i digitalnog sveta. To se moglo postići samo uz saradnju svih uključenih u projekat. Ovo je omogućilo digitalnim podacima da postanu jedinstveni izvor istine među zainteresovanim stranama, tako da smo mogli u potpunosti da iskoristimo digitalni blizanac.“ 

Bird Paradise Singapur pejzaž sa terasastim pirinčanim poljima - Mapiranje dronovima pomoglo je optimizaciji iskopavanja i minimalizovanju odlaganja zemljišta, omogućavajući stvaranje terasastih pirinčanih polja i drugih prelepih pejzažnih karakteristika. Slika ljubaznošću Obayashi Corporation.

 

Da bi kreirali digitalnu datoteku koja precizno kopira veliki, neravni teren, prvo je izvršeno snimanje stvarnosti korišćenjem dronova i 3D skenera. Prikupljeni podaci su obrađeni u softveru Revit, a program Autodesk ReCap Pro je korišćen za generisanje oblaka tačaka, ortomozaik slika, toposurface modela i 3D kontura.

„Umesto korišćenja tradicionalnih metoda geodetskog snimanja, koristili smo dron za mapiranje cele lokacije i generisanje sveobuhvatnog modela površine tla“, kaže Pol Andaja, BIM menadžer projekta Bird Paradise. „To nam je omogućilo da analiziramo razlike u niovu između trenutnog stanja i predloženih nivoa korišćenjem softvera Revit i Dynamo. Mogli smo da optimizujemo kretanje zemljišta od područja iskopavanja do područja za zatrpavanja, minimalizujući i iskopavanje i odlaganje zemljišta. Jedan od rezultata je prelepi pejzaž sa terasastim pirinčanim poljima.“

Kako bi se maksimalno očuvalo stanište ptica, prirodna sredina i održivost su bili su ključni u fazi izgradnje. „Bez digitalnog blizanca, nadgledanje uticaja svake faze izgradnje na prirodu bilo bi izazovno.“

„Kombinacija oblaka tačaka i integrisanja BIM-a u softveru Navisworks dalo nam je potpunu vizualizaciju projekta i omogućilo nam da efikasno identifikujemo kritične probleme i rešimo ih pre izgradnje“, kaže Andaja. Na primer, projekat, prvobitno predstavljen kao model od gline, pretvoren je u 3D površinsku mrežu korišćenjem 3D laserskog skenera i optimizovanjem za besprekornu integraciju sa BIM-om kako bi se formirala osnova za digitalni blizanac.

„Ovo je postao dragocen alat za klijenta, konsultante i podizvođače u proceni tačnosti projekta, besprekornoj koordinaciji, izradi detaljnih i šematskih crteža i preciznom određivanju količina“, kaže Andaja.

Pored toga, prilikom postavljanja konstrukcijskih potpora i mehaničkih, električnih i vodovodnih (MEP) sistema unutar složenih kamenih struktura koje će biti potopljene u akrilne rezervoare, kompanija je koristila lasersko skeniranje, Autodesk 3ds Max i Navisworks kako bi rešila smetnje. Digitalni blizanac je funkcionisao kao jedinstveni izvor istine za crtanje i proizvodnju za sve oblasti, sa odličnim rezultatima.

 

Najbolje prakse korišćenja digitalnih blizanaca

Digitalni blizanac je korišćen za rešavanje projektnih problema i olakšavanje izgradnje na terenu. Vizija kompleksnog prolaznog ptičarnika realizovana je kao prostor prekriven ogromnom mrežom koja omogućava pticama slobodan let. Njegovu težinu podupiru čelični stubovi koji imaju visine osmospratnice.

 

Podeljena slika digitalnog blizanca prikazuje MEP sisteme (levo) za podvodne kamene strukture (desno) u Bird Paradise Singapur. Digitalni blizanac je pomogao timovima za projektovanje i izgradnju da bezbedno postave potpore i MEP sisteme unutar složenih kamenih struktura. Slika ljubaznošću Obayashi Corporation.

 

Koordinacija projekta i ugradnje nagnutih stubova i temelja bila je izuzetno složena i zahtevala je pozicioniranje i orijentisanje duž više osa. Nakon što su otkriveni problemi i struktura prilagođena u virtuelnom prostoru putem softvera Navisworks, građevinski crteži su generisani iz jedinstvenog izvora istinitih podataka.

Integracija BIM-a sa inženjerskim metodama poboljšala je tačnost saradnje i osigurala da projekat zadovolji specifikacije. Penguin Cove, imerzivno iskustvo koje kreira podvodnu šumu algi i stenovite plaže, koristilo je 23 masivne ploče od kojih je svaka imala težinu do 10 tona. Preslikavanje svakog detalja konstrukcije u digitalni blizanac osiguralo je efikasnost, sigurnost i optimalnu upotrebu resursa.

Digitalni blizanac je takođe korišćen kao jedinstveni izvor istinitih podataka za inspekciju na licu mesta, sa optičkim i laserskim uređajima za skeniranje koji su precizno upoređivali rezultate sa digitalnim blizancem kako bi se osiguralo da su ispunjeni standardi.

„Naš pravi cilj je bio da sve zainteresovane strane zajedno rade ka zajedničkom cilju i zajedno ga postignu,” kaže Andaja. „Uz ogroman trud svih uključenih strana, digitalni blizanac je bio pouzdana osnova na koju smo se mogli vratiti konceptu koegzistencije. Ovo je ultimativni oblik ‘jednog izvora istine.’”

 

Izvor: Autodesk

Prevod i adaptacija: Hristina Antić, Marko Kozlica

 

Ukoliko imate dodatna pitanja u vezi sa Autodesk softverima ReCap ProRevit3ds Max i Navisworks ili BIM implementacijom, možete nas kontaktirati putem telefona 011 301 50 43 ili kontakt forme.


Istražite digitalnu transformaciju u kontekstu proizvodnje, uključujući tekuće trendove i načine za prevazilaženje prepreka.

 

 

U protekloj deceniji došlo je do značajnih tehnoloških pomaka i razvijanja zahteva tržišta koji su navodili proizvodni sektor ka digitalnim rešenjima. Verovatno ste do sada čuli za termin „digitalna transformacija“, jer predstavlja prelazak celokupne industrije sa zastarelih, izolovanih alata na sveobuhvatna, moderna „sve u jednom“ rešenja.

Ovaj članak će istražiti šta digitalna transformacija znači u kontekstu proizvodne industrije, tekuće trendove koji podržavaju potrebu za potpunom digitalnom promenom i kako prevazići uočene prepreke digitalnoj transformaciji pomoću odgovarajućih alata. 

 

Šta digitalna transformacija znači za proizvodnu industriju?

Digitalna transformacija u proizvodnji uključuje integraciju digitalne tehnologije u sve poslovne oblasti, suštinski menjajući način na koji se sprovode operacije i isporučuje vrednost. Ova promena obuhvata usvajanje digitalnih alata i procesa u proizvodnim linijama, radionicama, upravljanju lancem snabdevanja i interakcije sa kupcima. Krajnji cilj je poboljšanje efikasnosti, povećanje fleksibilnosti i pružanje dubljeg operativnog uvida, što omogućava proizvođačima da donose informisane odluke i efikasnije unose inovacije.

Digitalna transformacija je usko povezana sa industrijom 4.0, koja predstavlja četvrtu industrijsku revoluciju. Ova revolucija je obeležena fuzijom tehnologija koje brišu granice između fizičke i digitalne sfere. Industriju 4.0 pokreću međusobno povezani inteligentni sistemi kao što su Internet stvari (IoT), veštačka inteligencija (AI), robotika i cloud računarstvo. Ove tehnologije zajedno podižu proizvodni proces kroz do sada neviđenu povezanost i automatizaciju, čineći proizvodnju inteligentnijom, efikasnijom i prilagodljivijom. Kao takva, digitalna transformacija je temeljna promena koja omogućava Industriju 4.0, pripremajući proizvođače da efikasno odgovore na trenutne zahteve i buduće izazove. 

Digitalni „trendovi“ u proizvodnji koji su tu da ostanu

U poslednjih 18 meseci, videli smo tehnološka izdanja koja su eksponencijalno napredovala. Može biti teško proći kroz stalne inovacije i napredak da biste odredili koje ćete primeniti u svom poslu. Međutim, kada se posmatraju mogućnosti koje su već fundamentalno digitalno transformisale preduzeća, jasno je da se četiri trenda ističu kao laka za implementaciju, a podižu vrednost. 

1. Automatizacija

Napredak u robotici i veštačkoj inteligenciji proširio je opseg automatizovanih zadataka, protežući se od jednostavnih funkcija za montažnu liniju do složenih procesa donošenja odluka. Ali nisu vam potrebne robotske ćelije i najnoviji AI alati da biste primenili automatizaciju u svakodnevnoj praksi. Možete da automatizujete zadatke male ili bez dodatne vrednosti u softveru na desetine načina.

Razmislite koliko puta u radnoj nedelji operater na mašini mora da primeni isti radni tok na desetak delova. Ponavljanje je gubljenje vremena za veštog operatera, koje bi se moglo bolje potrošiti na rešavanje problema negde drugde. Dodatak CAM Assist za Autodesk Fusion automatizuje strategije kretanja putanje alata i lako se integriše sa postojećim podešavanjima. Koristi AI tehnologiju za procenu 3D modela i primenjuje 3-osne putanje alata skraćujući vreme putanje alata do 80%. Ovo omogućava radnicima da se usredsrede na složene delove koje je teško obrađivati a koji su neophodni u današnjem razvoju proizvoda.

Inteligentnom ugradnjom automatizacije u naš softver, možete smanjiti vreme ciklusa, preraditi i, još bolje, povećati operativni protok. Automatizacija poboljšava operativnu efikasnost, smanjuje ljudsku grešku, povećava kvalitet proizvoda i smanjuje troškove proizvodnje, čime se preoblikuju proizvodni podovi.

 

2. Saradnja

Uspon alata za digitalnu saradnju transformisao je interakcije u velikim i malim proizvodnim kompanijama duž njihovih lanaca snabdevanja. Ovi alati olakšavaju deljenje podataka i komunikaciju u realnom vremenu, omogućavajući sinhronizovane operacije i brzo donošenje odluka – kritične mogućnosti na globalnom tržištu koje se brzo razvija.

 

 

Razmislite na trenutak koliko ste puta radili na jednoj datoteci samo da biste otkrili da je novija verzija sa različitim ograničenjima ubačena u ciklus. Autodesk Fusion je zasnovan na cloud tehnologiji, što omogućava timovima da rade jedni sa drugima i ostavljaju povratne informacije u istom modelu u realnom vremenu. Pored toga, kontrola verzija znači da sve zainteresovane strane uključene u projekat imaju pristup najnovijoj verziji modela u svakom trenutku.

Eliminisanje loše saradnje u procesu dizajna i izrade proizvoda je najjednostavniji način da digitalno transformišete svoj radni proces, posebno kada radite u različitim vremenskim zonama, mogućnostima i sa potencijalnim jezičkim barijerama.

 

3. Otpornost lanca snabdevanja

Nedavni globalni događaji, uključujući pandemije i geopolitičke tenzije, istakli su važnost agilnosti lanaca snabdevanja u proizvodnji. Kako proizvodnja funkcioniše globalno, na nju direktno utiču ovi scenariji. Napredne digitalne tehnologije poboljšavaju transparentnost i otpornost lanca snabdevanja pružanjem potpune vidljivosti na nivou modela. 

Fusion Operations je softver za upravljanje i praćenje proizvodnje koji omogućava pristup analitici proizvodnje u realnom vremenu. Omogućava upravljanje, praćenje i analizu celokupne putanje proizvodnje od zakazivanja do administracije timova, opreme i materijala. 

Ova dodatna vidljivost omogućava vrhunsko praćenje materijala, brzo prilagođavanje poremećajima i optimizovane procese. Takva poboljšanja takođe poboljšavaju sveukupno upravljanje lancem snabdevanja i osiguravaju da proizvođači mogu brzo i efikasno da odgovore na dinamične globalne uslove, održavajući kontinuitet rada i efikasno ispunjavajući zahteve kupaca.

 

4. Prilagođavanje i personalizacija

Digitalni alati su omogućili proizvođačima da efikasnije zadovolje rastuće zahteve potrošača za prilagođenim i personalizovanim proizvodima. Kupci sve više traže proizvode koji zadovoljavaju njihove specifične potrebe i svesniji su gde provode svoje vreme i kako troše resurse. Napredna analitika podataka i alati za digitalni dizajn omogućavaju brzu izradu prototipa i modifikacije, čime se skraćuje vreme izlaska na tržište i povećava zadovoljstvo kupaca.

Uspešno prilagođavanje se oslanja na agilne procese. Konfiguracije u Fusion proizvodnom radnom prostoru pomažu operaterima na mašinama u višestrukim scenarijima za rad na delovima koji se neprestano razvijaju. Ova sposobnost osigurava proizvođačima da mogu da odgovore na potražnju kupaca tempom koji je ranije bio nedostižan u potrošačkim proizvodima i proizvodnji. Sposobnost brzog prilagođavanja zadovoljavanje i predviđanje želja kupaca, nudi značajnu konkurentsku prednost na današnjem tržištu koje se brzo razvija.

 

 

 Prepreke digitalnoj transformaciji

Uprkos jasnim prednostima, prepreke mogu ometati usvajanje digitalne transformacije u proizvodnji. Kao i svaka promena, ona zahteva da se razmotre njeni uticaji. Međutim, uvedeni alati i metode su dizajnirani da pojednostave operacije, što znači da se uočene prepreke i izazovi mogu prevazići usvajanjem. 

Na primer, iako može postojati značajan jaz između digitalnih veština dostupnih u okviru organizacije i onih potrebnih za efikasno korišćenje novih tehnologija, ciljani programi obuke i partnerstva sa dobavljačima tehnologije mogu efikasno premostiti ovaj jaz. Takve inicijative mogu brzo da unaprede osoblje, obezbeđujući da oni mogu da upravljaju novim tehnološkim alatima i da imaju koristi od njih.

Pored toga, digitalizacija zastarelih sistema može da izazove zabrinutost u vezi sa komplikovanjem procesa i izazivanjem značajnih zastoja. Međutim, strategije implementacije u fazama mogu da postepeno integrišu nove digitalne alate, osiguravajući da prilagođavanja ne preplave postojeće sisteme. 

Kada se razmatraju ove prepreke, bitno je prepoznati da digitalna transformacija u osnovi uključuje efikasno upravljanje procesima i podacima kako bi se dodala vrednost preduzećima. Ova promena načina razmišljanja je ključna za prevazilaženje početnog otpora i ostvarivanje potencijalnih prednosti digitalne transformacije.

 

 

Mogućnosti i poslovne koristi

Sada kada smo se otkrili nekoliko prepreka digitalnoj transformaciji, hajde da istražimo prednosti u kojima uživaju oni koji kroz nju prođu. Digitalna transformacija pruža nekoliko prilika za dobrobit preduzeća, znatno nadmašujući uočene izazove. Prednosti prihvatanja digitalnih tehnologija protežu se kroz različite aspekte proizvodnje, nudeći transformativne uticaje koji unose revoluciju u operacije. Evo četiri ključne mogućnosti koje vam odmah padaju na pamet:

 1. Povećana operativna efikasnost: Digitalni alati pojednostavljuju operacije, značajno smanjuju otpad, povećavaju brzinu proizvodnje i smanjuju zastoje kroz predviđanje održavanja i nadgledanje u realnom vremenu.
 2. Bolja inovacija proizvoda: Napredna analitika i digitalno modeliranje ubrzavaju ciklus inovacija, omogućavajući brže iteracije i predstavljanje proizvoda koji efikasnije zadovoljavaju potrebe tržišta u razvoju.
 3. Zadovoljstvo kupaca: Digitalna integracija omogućava veću prilagodljivost proizvoda i brže vreme odziva, što dovodi do većeg zadovoljstva i zadržavanja kupaca.
 4. Agilan lanac snabdevanja: Poboljšana vidljivost podataka i analitika dovode do osetljivijeg i otpornijeg lanca snabdevanja, sposobnog da se brzo prilagođava promenama i poremećajima.

Ove mogućnosti pomažu u prevazilaženju početnih izazova i pozicioniranju proizvođača tako da se ističu na konkurentnom globalnom tržištu, poboljšavajući mogućnosti u pogledu efikasnosti, inovacija i angažovanja kupaca. 

Transformativni potencijal za digitalnu za transformaciju preoblikuje sliku proizvodnje, nudeći opipljive prednosti koje se protežu dalje od neposrednih operativnih poboljšanja do dugoročnih strateških prednosti na globalnom tržištu.

Autodesk Fusion i njegov Fusion Industry Cloud su u centru industrije 4.0, gde se spajaju veštačka inteligencija, napredna proizvodnja, automatizacija i podaci. Oni ponovo osmišljavaju radne tokove životnog ciklusa proizvoda, pojednostavljuje pristup informacijama i olakšava besprekornu povezanost podataka u čitavim organizacijama, što ih čine idealnim rešenjem za proizvođače koji žele da se modernizuju.

 

Izvor: Autodesk

Prevod i adaptacija: Hristina Antić, Marko Kozlica

 

Ukoliko imate dodatna pitanja u vezi sa softverom Autodesk Fusion ili kursevima, možete nas kontaktirati putem telefona 011 301 50 43 ili kontakt forme.


TeamCAD, ovlašćeni Autodesk trening centar, 27.6.2024. godine u 10 časova organizuje besplatan webinar „Autodesk Construction Cloud 2025 - What's new?“.

 

 

“Pridružite nam se na  “Autodesk Construction Cloud - Whats new 2025” webinaru u realizaciji našeg kolege Alekse Mandića i saznajte koje su to nove funkcionalnosti i mogućnosti iz oblasti kolaboracije, koordinacije i upravljanja dokumentacijom na Autodesk Construction Cloudu. Registrujte se i budite u korak sa novim trendovima u građevinskoj industriji.”

Vreme održavanja: u 10h
Planirano trajanje: 1h
Predavač: Aleksa Mandić, Master inženjer mašinstva, Autodesk Medior AEC Application Engineer

 

TeamCAD se bavi digitalnom transformacijom, prodajom, implementacijom, konsaltingom i razvojem softvera.

Vodeći smo Autodesk Partner na teritoriji zapadnog Balkana sa statusom Autodesk Gold Solution Provider, Autodesk Technology Partner, Autodesk Learning Partner, Autodesk Academic Partner i Autodesk Platform Services sertifikovani partner.

 

Učešće na webinaru je besplatno, a broj mesta ograničen.

 

Ukoliko ste zainteresovani da pratite webinar, molimo Vas da popunite FORMU.


Namena BIM-a odnosi se na specifične ciljeve koji se postižu korišćenjem BIM alata u različitim fazama životnog ciklusa objekta. Ovi ciljevi definišu kako se BIM model koristi za efikasno ispunjavanje projektnih zahteva.

Slika 1 - Sadržaj BIM modela

Kako bi namena ili cilj BIM - Revit modela bila ispunjena, odredjeni zahtevi BIM modela (BIM model requirements) moraju biti definisani.  

Na slici 1. dat je prikaz sadržaja jednog BIM modela u kome je definisan radni tok izrade BIM Revit modela, koji počinje sa jasno defnisanim ulaznim podacima. Potom se definiše validacija modela, kako bi došli do cilja, odnosno namene BIM modela (BIM use case). 

Kada govorimo o izradi BIM - Revit Modela, preporuka je da se pre samog modelovanja definišu određeni dokumenti kako bi se na kraju ispunio projektni zadatak, odnosno kako bi namena ili cilj BIM Revit modela bila ispunjena. Prvi dokument je Namena BIM - Revit modela, potom Check list-a modela i Plan realizacije BIM modela. 

Namena BIM - Revit Modela bi trebala da se definiše pre početka izrade BIM modela kroz određeni dokument koji će opisati svrhu za koju će model biti izrađen. Od ovog dokumenta zavisi šta će model sadržati, na kom nivou detalja, i koje tolerancije će biti dozvoljene u modelu.

Uobičajene namene modela su grafička dokumentacija, količine materijala, kontrola kolizija elemenata, vizualizacija. Međutim, postoji i niz drugih namena izrade BIM modela koje se mogu podeliti po periodu životnog ciklusa projekta, kao što je prikazano na slici 2. 

 

Slika 2. - BIM namena modela tokom životnog ciklusa zgrade  (preuzeto od Omar Mohd F. ˝A preliminary requirement of decision support system for Building Information Modelling software selection˝)

 

Kako da znamo da li je BIM - Revit model dobro izmodelovan? Da li je model kvalitetan ili loš?  

Kvalitet BIM modela se može oceniti samo na osnovu procene ostvarenja prvobitnih ciljeva. Možemo smatrati da je jedan BIM model kvalitetan ukoliko omogućava ostvarenje ciljeva, odnosno namene BIM modela. Ukoliko pak BIM model ne ispunjava prvobitne ciljeve za koje je namenjen, na primer zahtevi BIM modela nisu dobro definisani ili nisu ispunjeni, takav model može da se shvati kao loš. 

Međutim, i loš model može da postane dobar ukoliko postoji odgovarajuća dokumentacija u kome je opisana namena modela i u kome su jasno definisani zahtevi BIM modela. 

TeamCAD nudi mogućnost izrade tri dokumenta: Namena BIM – Revit Modela, Check Lista i Plan realizacije BIM modela u sklopu Revit implementacije.

 

Ukoliko ste zainteresovani za BIM implementaciju, možete nas kontaktirati putem telefona 011 301 50 43 ili kontakt forme.


Potkategorije

Strana 1 od 109

© 2024 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.
Šumadijska 47 / VI sprat, stan 67
11080 Zemun, Srbija
office@TeamCAD.rs

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.