Park nauke koji sledi viziju održive arhitekture

Park nauke u Mumbaju, vizija arhitektonske kompanije HSA, integriše održivost, obrazovanje i kultni dizajn.

 

Park nauke u Mumbaju, vizija arhitektonske kompanije HSA, integriše održivost, obrazovanje i kultni dizajn. Slika ljubaznošću Hiten Sethi & Associates.

 

  • Da bi dizajnirala Park nauke futurističkog izgleda, koji se nalazi u Wonders parku u Mumbaju, Hiten Sethi & Associates (HSA), u projekat su integrisali održivost, tehnologiju i obrazovanje.
  • Park nauke, koji je još u izgradnji, prepoznat je po svojoj arhitektonskoj izvrsnosti, osvojio je nagradu AEC Best Building Design Project Award za najbolji projekat za dizajn zgrade na događaju Autodesk Design & Make Awards 2023.
  • Projekat postavlja novi standard za održivi dizajn i inovacije, inspirišući buduće generacije naučnika i podstičući brigu o životnoj sredini.

Ništa ne zaokuplja maštu javnosti kao ulazak u prostor futurističkog izgleda ispunjen elementima avangardnog dizajna koji podsećaju na set naučno-fantastičnog filma. Ali u slučaju Parka nauke u Mumbaju, u Indiji, on opisuje arhitekturu iz stvarnog života u kojoj će se smestiti predstojeći interaktivni naučni centar. Kao i za svako drugo značajno dostignuće u izgrađenom svetu, sve je počelo sa vizijom.

Hiten Seti, osnivač Hiten Sethi & Associates (HSA), imao je viziju „da se stvori prostor koji slobodno teče, gde bi posetioci mogli da putuju kroz različite oblasti radoznalosti i da budu uronjeni u bezgraničnu lepotu naučnog istraživanja“.

Smešten u srcu Navi Mumbaija, Park nauke je više od samo vizuelno impresivne zgrade - on pomera granice mogućeg u arhitekturi. Izgrađen je od strane kompanije HSA u veoma cenjenom gradskom Wonders parku i njegova dinamična struktura kombinuje inovacije, održivost i obrazovanje u idealno okruženje za istraživanje.

Verovatno najupečatljivija karakteristika ove zgrade je integracija njene dve parametarske strukture od čelika i staklene kupole sa okolnim urbanim pejzažom. Ove konstrukcije spolja izgledaju kao umetnička dela i sadrže prostor koji slavi nauku i učenje. Odličan rad kompanije HSA na ovom projektu doneo joj je AEC nagradu za najbolji projekat dizajna zgrade na događaju Autodesk Design & Make Awards 2023.

Arhitektonska izvrsnost i prostori iz snova

 

 

Osnovana u Navi Mumbaiju 2000. godine, kompanija HSA je sa skromnog poslovanja od osam zaposlenih prerasla u jednu od najuticajnijih arhitektonskih firmi u Indiji, sa timom koji broji više od 200 ljudi. Poznata po oblikovanju modernih indijskih pejzaža, firma je pažnju usmerila na inovacije i održivost što je dovelo do nekih revolucionarnih dostignuća.

„HSA je rođena iz strasti za stvaranjem prostora koji ne samo da zadovoljavaju funkcionalne potrebe, već i podižu „indeks sreće“ naših korisnika“, kaže Seti. „Naše osnovne vrednosti - održivost, inovacije i izvrsnost usmeravaju sve što radimo.“

Odgovrna izgradnja

 

 Ovaj render kafeterije u okviru Parka nauke prikazuje strukturu sa dnevnim svetlom i energetski efikasno osvetljenje. Slika ljubaznošću Hiten Sethi & Associates.

 

HSA ozbiljno shvata upravljanje životnom sredinom, a Seti razume odgovornost arhitekture prema planeti. U tom duhu, Park nauke integriše obnovljive izvore energije, sisteme za očuvanje vode i ekološki prihvatljive materijale. Solarni paneli, sistemi za prikupljanje dnevne svetlosti i energetski efikasno osvetljenje čine Park nauke modelom održivog dizajna. Uokvirena čeličnim gredama za poboljšanje osvetljenja, zelena struktura kombinuje materijale i tehnologiju za maksimalnu energetsku efikasnost.

„Park nauke ima eksponate koji su pažljivo osmišljeni da angažuju mlade posetioce kroz interaktivne prikaze, obezbeđujući njihovo razumevanje koncepta održivosti“, kaže Seti. „Na kraju, cilj je da inspirišemo mlade ljude da usvoje održivo ponašanje i postanu čuvari životne sredine, osnažujući pozitivne promene za budućnost.

 

Savladavanje izazovnog projekta

 

 

HSA je oživeo nagrađivani Park nauke strateškom primenom tehnologije i timom visokokvalifikovanih inženjera i arhitekata. Zamršena geometrija parametarskih struktura kupola zahtevala je pažljivu koordinaciju inženjerskih proračuna konstrukcije. Blisko sarađujući sa specijalizovanim inženjerima, HSA je upravljao složenostima proizvodnje i odabirom materijala kako bi osigurao stabilnost strukture i arhitektonski integritet.

Softveri kao što su Autodesk AutoCAD i Revit pomogli su timu da se uhvati u koštac sa ovim izazovima projekta korišćenjem precizne izrade, analizom lokacije, detaljnog 3D modeliranja i istraživanjem parametarskog dizajna.

Tim je koristio Revit i Autodesk BIM Collaborate Pro za kreiranje preciznog digitalnog prikazivanja kupolastih struktura. QGIS je korišćen za prostornu analizu i mapiranje, što je pomoglo u vođenju procesa donošenja odluka o rasporedu lokacije i integraciji sa prirodnim okruženjem. Konačno, snimanje stvarnosti korišćenjem Autodesk softvera ReCap Pro generisalo je precizne 3D modele postojećih uslova na lokaciji. HSA je osmislio sveobuhvatan okvir za efikasnu saradnju, vizuelizaciju, analizu i dokumentaciju tokom životnog ciklusa projekta, istovremeno minimalizovanjem njegovog otiska.

 

Oblikovanje budućnosti arhitekture

Kako se izgradnja Parka nauke bliži kraju, Seti predviđa svoj dubok uticaj na budućnost dizajna i arhitektonskih inovacija: „Naučni park prevazilazi pojam zgrade – ostaviće trajno nasleđe, inspirišući arhitekte da budu smelije i stvaraju prostore koji ne samo da funkcionišu, već i obogaćuju živote i zajednice.”

Gledajući u budućnost, Seti vidi proširenje onoga što arhitektura može postići. On predviđa promenu koja usredsređuje održivost kao osnovni princip; projekat Park nauke mogao bi da postavi novi standard za to koliko arhitektura može biti ekološki svesna. „Cela oblast je na pragu velike transformacije“, kaže Seti. „Prakse održivog dizajna više nisu niša – one će biti norma.“

Seti takođe vidi potencijal interaktivnih eksponata da redefinišu ulogu arhitekture u obrazovanju i angažovanju zajednice. „Posetioci neće samo gledati eksponate; oni će aktivno učestvovati i učiti“, kaže on.

 

Gradovi se stalno menjaju, horizonti se uvek razvijaju - a ove promene mogu biti obeležene istorijskim trenucima u istoriji arhitekture. Za Hiten Sethi & Associates, Park nauke prikazuje arhitektonsku kreativnost firme, istovremeno promovišući interaktivno učenje i upravljanje životnom sredinom. „Predstojećii završetak izgradnje Naučnog parka je za mene veliki razlog za ponos“, kaže Seti. „Kao arhitekta sa dubokom posvećenošću inovacijama, verujem da to predstavlja prekretnicu za arhitektonski napredak kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou.

 

Izvor: Autodesk

Prevod i adaptacija: Hristina Antić, Marko Kozlica

 

Ukoliko imate dodatna pitanja u vezi sa Autodesk softverima  AutoCADRevitReCap Pro, BIM Collaborate Pro ili BIM implementacijom, možete nas kontaktirati putem telefona 011 301 50 43 ili kontakt forme.


© 2024 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.
Šumadijska 47 / VI sprat, stan 67
11080 Zemun, Srbija
office@TeamCAD.rs

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.