Inteligentna solarna rešenja

Kompanija West Hills Construction ispunjava izazove održivosti uz pomoć Autodeskovog softvera.


Slika - Fotografija vlasništvo kompanije West Hills Construction

Kompanija West Hills Construction je kompanija sa brzorastućim energetskim odsekom koji je specijalizovan za zelena energetska rešenja, uključujući fotonaponske panele, vetrenjače, hibridnu klimatizaciju vazduha, napredno skladištenje energije i kogeneraciju. Ova kompanija sa sedištem u Kaliforniji (California, USA), proračunava ukupne energetske potrebe svojih klijenata tako što analizira njihove račune i energetske potrebe u poslednjih 12 meseci. Zatim te podatke koristi kako bi projektovala odgovarajuće solarne sisteme za svakog klijenta, uz detaljnu finansijsku analizu sa prikazanim uštedama.

West Hills Construction koristi niz alata kao što su Autodesk Inventor, AutoCAD Mechanical, AutoCAD Electrical, AutoCAD, Autodesk Vault Manufacturing, Autodesk Showcase, Autodesk 3ds Max i Autodesk Maya kako bi:
• uštedela stotine hiljada dolara preciznim procenama budućih troškova
• smanjila svoje potrebe za unajmljivanjem honorarnih arhitekata
• primenila tehniku projektovanja 3D senke, kako bi odredila optimalan položaj solarnih panela i drugih energetskih tehnologija
• obezbedila nove poslove kroz visoko kvalitetne prodajne prezentacije.

Izazovi
Rasti Vud (Rustu Wood) potpredsednik energetskog odseka kompanije West Hills Construction kaže da je kompanija nedavno potpisala jedan ugovor sa ciljem da projektuje jedinstvenu održivu konstrukciju koja će omogućiti iskorišćavanje fotonaponskih panela u potpunosti. Taj ugovor je potpisan dok je trajala obuka za rad u Autodesk softverskim alatima. "Kada smo se odlučili za odgovarajući softver, istog trenutka smo i započeli obuku", kaže Vud. "To je bio jedan od glavnih razloga zbog kojih smo mogli brzo da primenimo softver".

Rešenje
Kompanija West Hills Construction je koristila izradu digitalnih prototipova kako bi unapredila svaki segment dizajna nove 11m visoke konstrukcije, koja se prostire na 8000m2. Dijagram sa nacrtom lokacije je urađen koristeći AutoCAD, AutoCAD Electrical i AutoCAD Mechanical. Zatim su ti podaci ubačeni u Inventor kao okosnica prilikom dizajniranja cevovoda, električnih instalacija i kontrolnih panela. "Velika prednost Autodeskovog softvera je mogućnost prikazivanja 3D senke sa podacima o geografskoj širini i dužini", kaže Vud. "Ovo nam je pomoglo da lako optimizujemo rastojanja između fotonaponskih panela montiranih na zemlji".

Kako bi upravljala podacima koji su nastajali tokom trajanja procesa dizajniranja, kompanija je koristila alat pod imenom Autodesk Vault. Takođe, koristila je programe Autodesk Showcase, 3ds Max i Maya kako bi kreirala upečatljive vizuelne prezentacije za klijenta, čime je ostavila pozitivan utisak i na taj način dobila ovaj posao.

Rezultat
Koristi od izrade digitalnih prototipova nisu mogle biti očiglednije za Vuda. "Autodesk Inventor nam je omogućio da brzo generišemo precizne modele spremne za proizvodnju, a Autodesk Vault nam je pomogao da dobijemo brze povratne informacije čime smo sprečili kasnije skupe prepravke u toku procesa proizvodnje", kazao je. "Uz pomoć Autodeskovog softvera, za ovako specifične poslove možemo da napravimo preciznije procene i tako izbegnemo greške u procenama vrednosti poslova od 200.000$ neto profita".

Dizajnirajući sisteme koristeći resurse kompanije dodatno su snižavani troškovi jer nisu angažovane honorarne arhitekte, a ideje nastale u tom procesu su postajale vlasništvo kompanije. "Koristeći Autodeskov softver i uz stručnu i kontinuiranu pomoć distributera KETIV Technologies, mi smo sada nekoliko svetlosnih godina ispred bilo čega što bi naši konkurenti mogli da proizvedu", kaže Vud. "Ukratko, razvijamo jaku kompaniju - baš ono što smo se i nadali da ćemo uspeti da uradimo".


Tekst preuzet sa: West Hills Construction Customer Story
Tekst preveo: Darko Ćaldović, dipl.inž.maš, Autodesk MFG application engineer

 


© 2020 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.