• +381 11 3015043
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
  • Pon - Pet 8:30 - 16:30

Mogu li algoritmi projektovati objekte?

Nakon decenije neuspelih pokušaja automatskog generisanja planova objekata, neke od kompanija su iznenada pokazale da je to zapravo moguće. Veliki rast ljudske populacije povlači za sobom i zahteve za povećanjem kapaciteta prostora za stanovanje. Istraživanja u oblasti visokogradnje neretko se zasnivaju na automatizaciji procesa projektovanja kako bi se skratio proces, a zadržao ili poboljšao kvalitet. Jedan od načina koji pomaže da se proces skrati jeste upotreba algoritama za proveru varijanti rešenja u odnosu na zadate uslove. Današnji računari omogućavaju upotrebu velikog broja iteracija u rasporedu elemenata unutar objekta ili samih objekata na parceli, za šta bi tradicionalnim metodom bilo potrebno jako mnogo vremena da se ručno naprave različite kombinacije ili da se stekne potrebno iskustvo kako bi se brže došlo do rešenja. Jedna od aplikacija koja koristi algoritme kako bi se testirale mogućnosti na bazi Revita jeste Autodeskov projekat „Refinery“ koji je trenutno u beta fazi.

Na koji se način kompanije iz industrije kao što su WeWork, Higharc, Spacemaker, Archistar i TestFit služe algoritmima u oblasti visokogradnje možete pogledati detaljnije u tekstu na ovom linku.

Ukoliko želite da beta testirate Autodesk Refinery prijavite se na ovom linku.


© 2019 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.