Inovativne modularne veze donose velike promene građevinskoj industriji

Kompanija ConXtech pronalazi bolje načine za dizajniranje i proizvodnju zgrada od čeličnih profila. Kombinovanjem visoko-tehnološke proizvodnje i BIMa, osnivači Robert Simons (Robert Simmons) i Keli Lutrel (Kelly Luttrell) razvili su genijalni sistem standardizovanih komponenti koji omogućuje da se brže, sigurnije i sa manje otpada dizajniraju i ’sazidaju‘ građevine do 12 spratova.

BRŽE, BOLJE, SIGURNIJE

Ideja kompanije ConXtech nastala je pre 16 godina, kada je na papiru samo skicirana ideja uz napomene „Brže, bolje, sigurnije“. Simons, preduzetnik u građevinskoj industriji od svoje 17. godine, imao je viziju modularnih zgrada nastalih na znanjima koje ja naučio na terenu.


  
Godine 1990, kompanija za rušenje je uklanjala autoput Embarkadero u San Fracisku, koga je oštetio jak zemljotres. „Radili smo posao koji je bio potpuno nepredvidiv“, rekao je, „ali smo pristupili rizicima na proaktivan način. Razvili smo inovativne pristupe za podupiranje i montiranje, koji su sprečili nastanak povreda“. Njegovo volontersko iskustvo u timovima za potragu i spasavanje u urbanim uslovima poput katastrofe koju je prouzrokovao uragan Iniki 1992. godine i teroristički napad na kule Svetskog trgovinskog centra 11.9.2001. godine u Nju Jorku, pružilo mu je uvid u to kako zgrade mogu da se sruše u ekstremnim uslovima.

Za Simonsa, direktora tehnologije u kompaniji ConXtech, način za poboljšanje procesa izgradnje je otklanjanje nepredvidivosti koja proizilazi iz jednokratne prirode većine građevinskih projekata. Ideju o modularnoj gradnji suzio je na veoma mali segment građevinske strukture – na način spajanja čeličnih stubova i greda. Skicirao je spojnicu koja je dovoljno jaka da može da izdrži zemljotrese, ali i da se brzo i sigurno montira.

TAČKE SPAJANJA SU KLJUČ

Simmons je nastavio da razvija modularne veze, nazvane ConX – skup spojnica, stubova, greda i ostalih komponenti koje mogu biti podešene tako da skoro svaki dizajn građevinskog projekta bude i izvodljiv. To postaje jedan ogromni set za montažu.


Srce ConX sistema je standardizovana spojnica kojom se spajaju čelični stubovi i grede. U fabrici koja se nalazi na severu Kalifornije, kompanija ConXtech proizvodi spojnice koje roboti zavaruju za stubove i grede prema specifikacijama svakog objekta.

Komponente se zatim odnose na građevinsku lokaciju, potom nameštaju i fiksiraju u željenom položaju. Gravitacija drži grede dok radnici fiksiraju komponente. Nikakvo zavarivanje nije potrebno vršiti tokom montaže komponenti.

Uz pomoć ConX sistema, čelični ram zgrade je zamišljen kao modularna šasija, ali tako da veličina, oblik i nivoi mogu da variraju. ConX strukture mogu biti dizajnirane pod maksimalnim uglom od 15 stepeni, tako da arhitekte zadržavaju mogućnost za ispoljavanje kreativnosti.

PROIZVODNJA I IZGRADNJA SU OBJEDINJENE

ConX sistemi veza se mogu koristiti samo ako su veze između čeličnih profila dovoljno precizne. Ali pošto čelične grede i stubovi nastaju oblikovanjem istopljenog metala, dolazi do izvijanja i upredanja tokom hlađenja, zbog čega se javlja nedovoljna preciznost tako dobijenih čeličnih profila. Tolerancije sirovina koje su bile prihvatljive u fabrikama za proizvodnju čeličnih konstrukcija, nisu bile dovoljno precizne za ConX veze. „Pitali smo stručnjake tih fabrika da li je izvodljivo da koriste naš sistem u proizvodnji“, kaže Simons. „Svi su nam rekli da taj sistem neće biti izvodljiv – elementi neće moći da se uklope na licu mesta“.

Rešenje je bilo „više u proizvodnji nego u sistemu gradnje“, dodao je. Da bi prevazišao navodno nemoguć zadatak izrade preciznog sklopa koristeći nedovoljno precizne sirovine, tim kompanije ConXtech je razvio sopstvenu visoko tehnološku fabriku gde:
• Biblioteke standardnih spojeva i drugih komponenti, dizajniranih uz pomoć Inventora, pojednostavljuju proces projektovanja zgrada;
• Proizvodna oprema koristi podatke izvezene iz BIM fajlova koje su kreirale arhitekte, dizajneri i inženjeri koristeći Revit i druge alate;
• CNC mašine precizno obrađuju komponente sečenjem, bušenjem i glodanjem;
• Roboti zavaruju spojeve za grede i stubove, koristeći setove za stezanje i fiksiranje koje je izumeo Simons. Ti sistemi simuliraju realnu vezu na licu mesta i pridržavaju elemente u optimalnom položaju za zavarivanje – ako se uklapaju u fabrici, uklapaće se i na licu mesta.

„Znali smo da smo imali održivo rešenje, ali smo morali i da smislimo održiv način da ga proizvedemo. Morali smo da istražimo druge industrije – avio industriju, automobilsku industriju, tešku industriju – u kojima se proizvode konstrukcije preciznijih tolerancija, a te metode bi omogućile da naš sistem bude izvodljiv i u upotrebi. Ali ti standardi nisu bili primenjivani u građevinskoj industriji zato što je ona većim delom zanatska, a proizvodi su građeni po meri i za jednokratnu upotrebu“. Robert Simons, suosnivač i direktor tehnologije kompanije ConXtech.

IZLAZAK CONX SISTEMA NA TRŽIŠTE

ConX sistemi su se suočili sa skepticizmom građevinske industrije. „Morali smo da dokažemo naš sistem pred stručnim telima za standardizaciju, revizorima i inženjerima građevinske zajednice“, kaže Lutrel. Tim je dizajnirao i napravio čelični ram za potrebe testiranja kako bi pokazao da spojevi u prirodnoj veličini mogu da izdrže opterećenja koja se javljaju u zemljotresima. Simulirali su vertikalno opterećenje na stub, kritično horizontalno opterećenje upravno na čelični ram i merili pomeranja. ConX je zadovoljio zahteve Američkog instituta čeličnih konstrukcija (AISC), i drugih regulacionih organizacija širom sveta.

ConX sistem je debitovao 2004. godine u naselju Santana Rov, grada San Jose u Kaliforniji, koji bio skoro potpuno uništen dve godine ranije kada je požar zahvatio drvene stambene objekte. Gradski čelnici su odlagali obnovu naselja, tražeći bolju alternativu drvenim ramovima objekata. Nakon rigorozne provere, odobrili su ConX sisteme, a Simons i Lutrel sa svojim timom su ubrzo postavili fabriku čime je otpočela proizvodnja njihovih čeličnih sklopova.

Čelični ram kompanije ConXtech simulira vertikalno opterećenje na stub, kritično horizontalno opterećenje prilikom zemljotresa koje je upravno na čelični ram. Opterećenja se postepeno povećavaju kako bi se prevazišli zahtevi u ovoj industriji. Video je u vlasništvu kompanije ConXtech.

„Neki od naših najvećih protivnika su na kraju postali naši najveći promoteri. Na svakom projektu koji smo radili postojao je član tima koji se protivio našem „novom“ načinu dizajniranja i projektovanja, jer je sa sa sobom nosio određeni rizik. Ali jednom kada su iskusili ConX, kada su shvatili šta je to što radimo, zašto i kako to radimo, svoje protivljenje su promenili u propagiranje“ - Keli Lutrel, suosnivač i zamenik direktora poslovnog razvoja kompanije ConXtech.

Zainteresovane kompanije, videvši standardne setove delova i unapred dizajnirane spojeve kroz ceo objekat su se zapitale: „Gde ima prostora da se mi uključimo?“ Lutrer odgovara, „Izvodeći radove u ovom obimu omogućilo nam je da dokažemo pouzdanost sistema, ali i da bolje razumemo kako druge discipline i zanati mogu biti mnogo efikasnije na našoj platformi“.

MODULARNOST POBOLJŠAVA KREATIVNOST

Danas, modularni konstrukcioni sistemi kompanije ConXtech se koriste u raznim vrstama objekata u Americi: stambenim i poslovnim objektima, hotelima, tržnim centrima, zdravstvenim ustanovama, školama, informacionim centrima itd. „Jedna od zabluda koju ljudi često imaju o našim sistemima je kutijasti oblik objekata“, kaže Lutrel. „A pogledajte samo raznovrsnost oblika i veličina objekata u kojima se koriste ConX sistemi“.

  

BIM OD POČETKA

Kompanija ConXtech donosi velike promene građevinskoj industriji nudeći brži i efikasniji način za izgradnju objekata od čeličnih konstrukcija: Radnici mogu sastaviti objekte površine do 1100m2 po danu. Unapred zavarene grede i stubovi sa specijalnim ConX spojevima pretvaraju ovaj posao u znatno sigurniji. Ključna faza od koje zavisi uspeh svakog projekta je dizajnerska faza. Koristeći jednostavne i precizne modele bazirane na kompanijinim standardizovanim čeličnim profilima i spojevima čini poslove projektovanja, izrade detalja, proizvodnje i montiranja značajno efikasnijim.

„Mi to zovemo ‚BIM od početka‘ - u ranoj fazi u saradnji sa vlasnicima, arhitektama i inženjerima kreiramo model koji ispunjava sve zahteve po pitanju dizajna i funkcionalnosti“, kaže Lutrel. „To znači mnogo manji broj iteracija, lakšu integraciju sa drugim zanatima i manje otpada. Radeći sa BIM modelom od početka, dizajneri mogu da posvete više vremena i energije na kreiranje nečeg jedinstvenog i prelepog“.

„Prava vrednost našeg sistema će biti stvaranje načina za podizanje efikasnosti čitave građevinske industrije. Radimo na tome da što bolje integrišemo našu šasiju sa ostalim sistemima objekata. Ako budemo uspeli da iskoristimo ono što budemo naučili na svakom novom objektu i postanemo bolji, postaćemo platforma za neprekidna poboljšanja, ne samo jedan građevinski sistem“ - Robert Simons.

IZGRADNJA BUDUĆNOSTI GRAĐEVINSKE INDUSTRIJE

Osvrćući se na evoluciju ConX sistema spojeva, Simons kaže: „Ja ne mislim da je to što smo uradili nešto značajno tehnološki drugačije; to je samo primena tehnologija koje su već postojale. Kako smo ih upotrebili zajedno, postale su nova tehnologija za dato okruženje“.

Ključni izazov na kom kompanija trenutno radi je ljudski faktor – ljudski otpor za stvari koje su nove ili drugačije u odnosu na dosadašnji način rada na koji su navikli. „Otvaranje umova je teže od svakog tehnološkog izazova“, kaže Lutrel. Nova generacija inženjera i arhitekata je uzbuđena zbog ConX sistema. „Mi ugošćavamo studente iz celog sveta sveta u našoj fabrici“, nastavlja ona. „Zabavno je gledati kako im se ’pokreću klikeri‘ i entuzijazam kada pomisle da će koristiti ovaj sistem kada se zaposle“.

Pored osvajanja klijenata kao zagovornika ovog sistema u građevinskoj industriji, kompanija ConXtech takođe licencira svoje proizvodne tehnologije i procese. „Gradimo mrežu proizvodnih fabrika širom sveta tako da možemo da iskoristimo iskustva iz naše fabrike i predamo ih drugim proizvođačima“, kaže Simons. „Prikupljanjem našeg znanja i iskustva, čineći ga dostupnim, pomažemo da naša industrija bude efikasnija“.

LISTA PROGRAMSKIH ALATA KOJE KOMPANIJA CONXTECH KORISTI:
Revit
Inventor
Navisworks
Autodesk Vault
AutoCAD
Tekst preuzet sa: https://www.autodesk.com/customer-stories/conxtech  
Tekst preveo: Darko Ćaldović, dipl.inž.maš, Autodesk MFG application engineer


© 2020 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.