• +381 11 3015043
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
  • Pon - Pet 8:30 - 16:30

Kako je hidroelektrana stara jedan vek postala mesto digitalne transformacije za norvešku inženjersku kompaniju

Niskogradnja je fundamentalno konzervativna industrija – bar je nekad bila.

Inženjerske firme sve više koriste tehnologiju na inovativne načine, kako bi ponovo osmislili svoje interne procese i promenile način na koji pristupaju velikim infrastrukturnim projektima.

Ne morate tražiti dalje od Norconsult-a – jednog od najvećih skandinavskih multidisciplinarnih konsultanata iz oblasti inženjeringa, arhitekture i dizajna – koji u potpunosti primenjuje digitalni pristup kod velikih infrastrukturnih poslova, okrećući tradicionalan način rada naglavačke.Slika je odobrena od strane Norconsult-a

Predmetni projekat je redizajn Norveške elektrane Vamma 12, najveće nacionalne hidroelektrane stare jedan vek. Tradicionalno, konačni rezultat projekta kao što je ovaj, bio bi niz 2D crteža. Sa pristupom kakav je imao Norconsult, krajnji rezultat je digitalni 3D model (BIM).

“Za ovaj projekat nismo izradili ni jedan crtež,” rekao je Marius Jablonskis, menadžer za tehnologije u Norconsult-u. “Hteli smo sve da povežemo u jedan pouzdan izvor koristeći BIM.”

Jedna je stvar da je Norconsult iskoristio šansu da proba nešto novo i promeni način na koji to obično radi ali šta je klijent pomislio o ovom netradicionalnom pristupu?

“Mislili smo da je ovaj predlog iz Norconsult-a veoma zanimljiv,” rekao je Fridjar Molle, vođa projekta Vamma 12 u E-CO Energi, drugog po veličini proizvođača električne energije proizvedene u hidroelektranama u Norveškoj. “Imajući sve podatke na jednom mestu izgledalo je kao da će se ukloniti mogućnost nastajanja grešaka. Mi smo, naravno, bili malo zabrinuti oko kompletne digitalizacije, jer nismo imali nikakvo prethodno iskustvo u tome. Hidroelektrana Vamma je jedna od dvanaest jedinica koje posedujemo i sa kojim poslujemo u Norveškoj. Sve ostale jedinice su projektovane i izgrađene na tradicionalan način i mi imamo svu tu dokumentaciju za te objekte na papiru.”

Dakle, kako su Norconsult i Vamma napravili iskorak za svoje organizacije, na mesto gde je konačni rezultat digitalni 3D model, a ne komad papira?

Otvoreni umovi i iskra tehnoloških promena

Za Norconsult, proces počinje spremnošću da se promeni unutrašnji način razmišljanja.
“Morate biti voljni da stalno postavljate izazov pred sebe i svoje pretpostavke o najboljem načinu za ostvarivanje određenih zadataka,” rekao je Jablonskis. “U to vreme, bio sam menadžer za projekat Vamma 12, i bio sam uveren da je digitalizacija budućnost, pa sam rekao - samo napred! U međuvremenu, menadžer celokupne energetske divizije u Norconsult-u, Knut Helgesen, takođe je video ogroman potencijal digitalizacije. Dakle, imali smo sjajnu podršku menadžmenta - i to ne samo rečima ohrabrenja već i resursima. Dobili smo softver i druge alate koji su nam bili potrebni za uspeh.”


Slika je odobrena od strane Norconsult-a

Autodesk Revit je odigrao ključnu ulogu u projektu Vamma 12, tako što omogućava prikupljanje različitih informacija i kreiranje jedinstvenog BIM modela. To je značilo konzistentnost i kontinuiranu koordinaciju, gde se u oba slučaja smanjuje mogućnost nastanka grešaka i štedi vreme.

“Različiti delovi koji se proizvode i isporučuju na gradilište Vamma, kao što su turbine ili zasuni, unakrsno su provereni u 3D modelu kako bi bili sigurni da će se sve uklopiti glatko, baš kao kod Lego kockica,” rekao je Jablonskis. “BIM model možemo da koristimo i kako bismo obezbedili da bilo koji deo koji dođe u kontakt sa betonom bude savršeno poravnat, tako da ne postoji čak ni 1% odstupanja ili rotacija koje bi mogle negativno da utiču na performanse elektrane.”

Za Norconsult, blagovremeno predviđanje ovakvih beneficija igra ulogu u procesu unutrašnjeg upravljanja promenama.

“Kad god uvedete novi radni proces ili predložite da nešto uradite na novi način, ne možete u potpunosti predvideti ishod,” rekao je Jablonskis. “Uvek će postojati rizik. Ključ je, međutim, u tome da se procene potencijalni rizici u odnosu na potencijalne koristi, tako da možete da zamislite i najbolji ali i najgori scenario. Iz te perspektive, možete da donesete ispravnu odluku. Sa programima kompanije Autodesk, videli smo potencijal da automatizujemo neke naše procese, uštedimo vreme, smanjimo greške i na kraju krajeva proizvedemo nešto višeg kvaliteta – to je bio ubedljiv razlog da promenimo tradicionalni način rada.”
Klijent je bio podjednako zadovoljan prihvatanjem novog pristupa. Molle kaže: “Ova vrsta digitalne tehnologije je budućnost. Kao kompanija, ne možemo samo stajati sa strane i gledati tehnološki razvoj. Moramo biti spremni da učestvujemo u tim događajima. “

Promene nikada nisu lake, posebno u okviru konzervativne industrije. Međutim pravilno korišćen, pravi softver može ublažiti proces promene, omogućavajući kompanijama da razviju svoje interne procese i kreiraju inovativni put koji vodi napred.


Vest pripremila Tanja Gmitrović

Korisna adresa
Video 


© 2019 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.