+381 (0)11 3015043 / 3131864   

 

Analiza konstrukcije budućnosti

Autodeskov pristup potrebama tržišta za softverska rešenja analize konstrukcija uvek je imao visok prioritet. Razvoj softvera Autodesk Robot Structural Analysis pružio je alate za rešavanje širokog spektra problema u oblasti statičke i dinamičke analize konstrukcija. 

Trendovi kao što su povećanje kompleksnosti objekata i globalizacija timova utiču na promenu uloge građevinskog inženjera. Predviđa se sve veća potreba za komunikacijom među stručnjacima različitih oblasti, kao i za naprednim alatima namenjenim modelovanju konstrukcije. Uz ove trendove i napredak tehnologije promeniće se način na koji timovi rešavaju zadatke.

Očekivane su i promene softvera u sledećim pogledima:

  • Jednostavnost - Pojednostavljen korisnički interfejs i olakšan rad u softveru. 
  • Prilagodljivost - Sposobnost da se softver prilagodi potrebama korisnika. Alati koji omogućavaju korisniku da izmeni i dopuni mogućnosti i funkcije softvera kroz API.
  • Optimizacija - Generativni dizajn, tzv Computational Design, pruža mogućnost provere većeg broja mogućnosti u toku kraćeg vremenskog perioda. Uz generativne algoritme inženjeri će biti u mogućnosti da mnogo detaljnije analiziraju širi spektar opcija. 
  • Automatizacija - Maksimalno ubrzavanje što većeg broja uobičajenih procesa od konceptualnog rešenja, analize konstrukcije, dimenzionisanja elemenata i izrada grafičke i numeričke dokumentacije. 

U poslednjem periodu je primećen porast potražnje softverskih rešenja za analizu konstrukcije koja su BIM orjentisana bazirana na cloud-u. 

Neke od prednosti analiziranja konstrukcije softverom u cloud-u su:

  • Brže sagledavanje opcija u ranim fazama projektovanja.
  • Poboljšana kontrola kvaliteta korišćenjem automatizovanih procesa analize i kontrole.
  • Open-source modifikacija. Otvoren API u kombinaciji sa vizuelnim programiranjem pruža mogućnost korisnicima da formiranju nove alate za specifične potrebe.

Više o ovome možete pogledati na sajtu.