Blackbird gitare spajaju zvuk i viziju proizvodnje sa materijalom Ekoa

Inspiracija dolazi u mnogim oblicima: pogledom na staru fotografiju, u zraku sunca na koži – ili u udarcu digitalnog sata o betonski zid, što je bila dečja inspiracija industrijskom dizajneru Džozefu Lutvaku. Iako sat nije preživeo, njegovo novo interesovanje za pravljenje stvari jeste.

Smešten u San Francisku, Lutvak je osnivač Blackbird Guitars i Lingrove, kompanije koja se bavi biokopozitima. Predmeti koje pravi su lagani instrumenti koji sjajno zvuče.

 

Zavirili smo u Blackbird Guitars radionicu u San Francisku. Ljubaznošću Lare Kaldvel.
„Ta opsesija materijalima i dizajnom je stavljena u pogon, i to se nastavilo u odraslom periodu i u nekom trenutku sam shvatio da to može da mi bude profesija“, kaže Lutvak.

„Pravljenje proizvoda koji poboljšavaju životna iskustva i koji su stvarno dugotrajni postao je moj konačan fokus. Dugotrajnost je stvarno spona dobrog dizajna i ekologije. Prva gitara Blackbird je proizašla iz ovog pristupa.“

Ta prva gitara, uglađena i sjajna Blackbird Rider, dizajnirana je kao putna gitara zahvaljujući Lutvakovoj ljubavi prema prirodi. „Želeo sam da napravim najbolju putnu gitaru zato što sam sebično želeo da jednu ponesem na planinarenja i putovanja za pisanje pesama“, on kaže.

„Izazovi zvuka, konstrukcije, mogućnosti sviranja i prenosivosti napravili su opijajući problem za rešavanje. Podsticaj je bio da se napravi instrument koji će trajati – a ne još jedan proizvod za bacanje.“

I zaista, Rider je uspeh, više od 1.000 njih je proizvedeno u Blackbird proizvodnom studiju u San Francisku. Ali grad, kao i jedinstveni izazovi u proizvodnji koji se vezuju za ugljenička vlakna, zahtevali su od kompanije Blackbird da preoblikuje svoje procese proizvodnje.

 

Slika detalja gitare El Capitan. Ljubaznošću Blackbird Guitars.

 

Strogi operativni i ekološki propisi u San Francisku su bili izazov za sklapanje serije Ride: zato što ugljenička vlakna mogu da iritiraju kožu i pluća, grad zahteva kompletnu zaštitnu opremu koja će da smanji količinu čestica prašine tokom proizvodnje.

Ovo razmatranje sigurnosti radnika otežalo je angažovanje zanatlija i poskupelo rad. Ova prepreka u propisima dala je Lutvaku kreativnu priliku za evoluciju proizvodnog procesa za svoju sledeću liniju gitara: El Capitan.

Lutvaku je trebalo rešenje koje će ublažiti ekološke proizvodne teškoće dok ipak omogućava proizvodnju laganog, celog instrumenta koji fenomenalno zvuči. Sklopio je partnerstvo sa lokalnom kompanijom za proizvodnju materijala Entropy Resins kako bi testirao i formulisao opciju od prirodnih vlakana. Rezultat je Ekoa, vlasnički kompozit od lanenog platna i smole na biljnoj bazi, prerađen iz industrijskog otpada.

Iako se stara smreka smatra za zlatni standard za akustične žičane instrumente, materijal Ekoa je lakši i stoga rezonantniji, sa vrlo malo nedostataka“, kaže Lutvak. „Fabrička komponenta Ekoe, lan, jedan je od najstarijih materijala visokih performansi i apsorbuje više frekvencije, kao što to čini drvo.“

Ekoa izgleda i zvuči kao pravo drvo i nešto je što bi muzička industrija ovih dana više mogla da iskoristi: vrhunski instrumenti su napravljeni od sve oskudnijeg drveta iz prašume, što stvara problem u lancu snabdevanja za proizvođače instrumenata.

Zahvaljujući Ekoa formuli, Lutvak je počeo da proizvodi instrument „toliko kvalitetan da postaje nasleđe“ od ovog novog materijala. Pravljenje prototipa je trajalo oko tri godine, a započelo je sa ukuleleom. Prototipi ukulelea vode ka modelu Clara, prvom Ekoa instrumentu kompanije Blackbird Guitars. „Lakše je započeti sa manjim komadom kao što je ukulele, nego sa velikim kao što je gitara“, kaže Lutvak.

 

Gitara El Capitan kompanije Blackbird na.podlozi od Ekoe. Ljubaznošću Lare Kaldvel

 

Sledeći korak je bio da se napravi originalna proizvodna mapa koja je asimilovala opipljive nijanse Ekoe u dizajn gitare, dok je smanjivala troškove. To je motivisalo Lutvaka i njegov tim da nastave sa inovacijama. Dok su ugljenička vlakna diktirala standardni proizvodni proces, Ekoa je kompaniji Blackbird dala mogućnost da unapredi svoje proizvodne metode stvaranjem procesa specifičnog za „urbanu proizvodnju“.

Studijski prostor, troškovi rada i bezbednosni propisi – uključujući smanjivanje upotrebe providne farbe – sve je imalo ulogu. Eliminisanje providne farbe zahteva korišćenje drugačije vrste kalupa i novi pogled na metode sastavljanja delova. Rešavanje ovih problema zahtevalo je dizajnersko rešenje.

Nakon što je Ekoa ušao u proizvodni lanac, kompanija Blackbird je proizvela kalupe za alate iz kojih su vešti tehničari mogli da izvlače delove koji su imali prvoklasnu završnu obradu. Zajedno, ove komponente su omogućile kompaniji Blackbird da pojednostavi proizvodnju, sklapanje i završnu obradu.

Kalup za gitaru El Capitan. Ljubaznošću Lare Kaldvel.

 

Kombinovanjem vrhunskog platna sa eko-smolom za proizvodnju Ekoe, pokreće se ciklus proizvodnje gitare El Capitan. Ekoa se proizvodi na vazduhoplovnoj opremi, sa preciznim razmerama vlakana po težini. Ovo je osnova za kasnije korake za kalupe. Manje delove gitare mašinski je obradio glavni CAD sklop i polirao za savršeno sklapanje. Na kraju su svi delovi sklopljeni i lutijer testira zvuk i mogućnost sviranja svakog instrumenta.

„Imamo jedinstven proces, materijal i konstrukciju koju smo razvijali tokom nekoliko godina kako bismo pomogli da proizvodnja teče glatko“, kaže Lutvak. „Ipak, količina varijabli svaki dan donosi nove izazove. Ako se optimizacija proizvodnje shvati ozbiljno, stvaraju se bolji proizvodi. Brzina kojom se problem rešava je ista – što brže, to bolje, naravno, ali sa fizičkim proizvodima to često može da potraje mesecima. Kada postoje problemi, često lično pozovem klijenta da ih rešim.“

Lutvakova posvećenost rešavanju problema dovela ga je do Ekoe, koja ne samo da je rešila njegovu proizvodnu dilemu, već je i pokrenula njegovu drugu kompaniju: Lingrove.

 Sirova Ekoa. Ljubaznošću Lare Kaldvel.

 

Posvećen zameni drveta, Lingrove proizvodi materijal Ekoa za četiri tržišne kategorije: mobilnost i tehnologiju, muziku i zvuk, nameštaj i izgrađeno okruženje i otvoren prostor i slobodno vreme. Uz El Capitan, Ekoa ima druge primene proizvoda, kao što su: vesla za kanu, delovi za bicikle, uključujući konceptualnu lala fotelju.

Sa kompanijama Blackbird Guitars i Lingrove, Lutvak je u svoj brend uključio formu, funkciju i dizajnersko razmišljanje kako bi ponudio jedinstvene instrumente i proizvode sa nepogrešivim senzibilitetom San Franciska – što je zaista ozbiljan poduhvat.

 

Izvor: Autodesk

Prevod i adaptacija: Hristina Antić, Marko Kozlica

 

Ukoliko imate dodatna pitanja u vezi sa softveromima za mašinstvo, možete nas kontaktirati putem telefona 011 301 50 43 ili kontakt forme.

Naše Autodesk kurseve koji vas pripremaju za korišćenje naprednih tehnologija možete pogledati na sledećem linku.

 


© 2024 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.
Šumadijska 47 / VI sprat, stan 67
11080 Zemun, Srbija
office@TeamCAD.rs

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.