Kako jedna kompanija za industrijsku tehnologiju osvaja potrošače novim BIM planom izvođenja (BEP)

Kompanija ABB Electrification digitalizuje ceo svoj proizvodni portfolio omogućavajući kupcima da željene proizvode direktno uvrste u svoj BIM model.

Ugradne kutije za električne sisteme zgrada su samo jedan od proizvoda uključenih u proizvodni BIM kataloga u cloud-u kompanije ABB. “BIMovane” proizvode je lakše uključiti u  BIM modele. Zahvaljujući kompaniji ABB.

Ugradne kutije za električne sisteme zgrada su samo jedan od proizvoda uključenih u proizvodni BIM kataloga u cloud-u kompanije ABB. “BIMovane” proizvode je lakše uključiti u BIM modele. Zahvaljujući kompaniji ABB.

Još 2016. godine Emanuel Tosati, globalni menadžer u kompaniji ABB za pametnu gradnju, iz odeljenja ABB Electrification, imao je san za BIM plan izvođenja. Zamislio je da se ceo portfolio proizvoda kompanije ABB Electrification digitalizuje i postavi na oblak, kako bi kupci lakše mogli da uvrste njihove proizvode u svoj BIM model. Ovaj švedsko-švajcarski energetski i tehnološki lider proizvodi prekidače za svetlo, utičnice, kutije sa osiguračima – praktično sve što je potrebno za izgradnju električnog sistema.

Tosati je želeo da „BIM-uje“ ove proizvode, drugim rečima, hteo je da ih snabde informacijama. Da bi postigao cilj, osmislio je BIM (Building Information Modeling) katalog koji sadrži sve kompanijske proizvode i podatke o njima. Ova baza podataka je arhitektama i dizajnerima pojednostavila tok rada u BIM modelima, jer sada imaju pristup izvoru koji na jednom mestu ima sve proizvode kompanije ABB i podatake o njima.

„Sa BIM tehnologijom naši proizvodi nisu više samo obični predmeti, oni sad pružaju vredne informacije“, kaže Tosati. Arhitekte sad mogu da pronađu sve podatke koji su im potrebni jednostavnim pristupom BIM katalogu na oblaku kompanije ABB – od težine proizvoda do toplote koju emituje. Ovaj proces ne samo što će arhitektama i dizajnerima uštedeti veliku količinu vremena i novca, već će smanjiti i greške u dizajniranju. Podaci su od početka na raspolaganju, pa je eliminisano nepotrebno, mukotrpno ručno prikupljanje i računanje, što poboljšava krajnji rezultat posla.

BIM zgrade čini pametnijim i održivijim. Zahvaljujući kompaniji ABB.


BIM zgrade čini pametnijim i održivijim. Zahvaljujući kompaniji ABB.

Digitalizacija donosi nove poslove

Kompaniji ABB je ovo donelo povećanje prodaje jer je kompaniju učinilo konkurentnom na tržištu jer BIM postaje odobren u sve većem broju zemalja. Multinacionalna kompanija kao što je ABB mora da razvija nova BIM rešenja, ako ne želi da zaostane.

„Vidimo BIM kao ključni faktor za poboljšanje efikasnosti i osiguranje budućnosti poslova svetskih partnera koji rade u oblastima arhitekture, dizajna i građevinarstva“, kaže Adalbert Neiman, šef globalnog marketinga i prodaje u kompaniji ABB pametne zgrade i predsednik kompanije Busch-Jaeger, proizvođača tehnologije za električne instalacije i člana ABB grupe.
Neiman naglašava da je BIM sjajan primer kako digitalizacija čini efikasnijim čitav lanac vrednosti.

Kompanija ABB je bila svesna da će se investicija u BIM isplatiti i da će za njegovo sprovođenje biti potreban strateški plan. „U tom trenutku, BIM se nije naročito pozicionirao na tržištu“, kaže Tosati. „Želeli smo da na višem nivou napravimo nešto novo". Objašnjava da je kompaniji potrebna pomoć sa strane da bi mogla da vodi BIM proces i izvede ga na pravi način.

Promena menadžmenta je postepeni proces

Da bi sprovela svoj plan, kompanija ABB se udružila sa kompanijom Autodesk u cilju organizovanja radionica za rukovodioce kompanije. Tim je koristio dizajnerski način razmišljanja da precizno odredi slabe tačke u marketingu i prepozna potencijalne poslove. „Sa dizajnerskim načinom razmišljanja naši snovi su prestali da budu samo fantaziranje, počeli smo da ih pretvaramo u stvarnost", kaže Toseti. Kompanija Autodesk nam je pomogla da odgovorimo na pitanja kao što su: „Kakva digitalna strategija nam je potrebna?“, „Koliko je neophodno ljudi?“ i "Šta je od tehnologije obavezno?“.

Rezultat radionica je poslovni BIM koncept zasnovan na promenama u etapama. Ovaj BIM plan izvođenja inicirao je procese upravljanja promenama koji priprema pojedince, timove i organizacije, podržava ih i pomaže im u pravljenju organizacionih promena čiji je vrhunac javno predstavljanje digitalne transformacije.

Cilj je da se tim proširi da bi BIM mogao da se sprovede kroz celu ABB grupu

Plan je sada u fazi izvođenja i BIM tim kompanije ABB trenutno se sastoji od 35 profesionalaca koji su odgovorni za utvrđivanje unutrašnjih standarda, međunarodnih BIM zahteva i neophodne tehnologije. Cilj je da se tim proširi da bi BIM mogao da se sprovede kroz celu ABB grupu. Da bi se to postiglo, biće formirana nova radna mesta, uključujući i BIM menadžera.

BIM osigurava buduće projekte

Tosati vidi ogroman dugoročni potencijal u digitalizaciji. Objašnjava da pristup kompanijinim podacima o proizvodima na cloud-u pojednostavljuje dizajn, konstruisanje i procese upravljanja i održavanja za objekat, istovremeno poboljšavajući razvoj proizvodne efikasnosti.

Tomaso Tini, uspešni viši menadžer odnosa sa kupcima u kompaniji Autodesk, objašnjava da BIM-ovanje proizvoda za kupce kompanije ABB, kao što je Hilton, pojednostavljuje planiranje troškova za buduće projekte, zato što podaci kao što su oni snimljeni putem detektora pokreta u postojećoj zgradi obezbeđuju precizne informacije o tome koliko je svetiljki potrebno, gde su sve potrebne i kakvi su njihovi tehnički zahtevi. Ovako se u izgradnji efikasnije planiraju troškovi, a građevinarstvo postaje pametnije i održivije, što je san svakog izvođača radova.

TeamCAD u BIM misiji

Kompanija TeamCAD se bavi BIM konsaltingom u okviru kog radi BIM implementacije, Plant 3D implementacije, Revit implementacije, razvoj i održavanje digitalnih blizanaca, VR (virtuelna realnost) projekte, ali i razvoj aplikacija na Autodesk Forge Cloud platformi. Kao Autodesk Forge Certified Systems Integrator, TeamCAD je razvio i interaktivni web BIM katalog i BIM biblioteku za poznatu internacionalnu kompaniju Xella koji omogućavaju profesionalcima lakše izvođenje projekata. O ovom projektu možete pročitati više detalja OVDE.

O ostalim BIM uslugama kojima se bavimo pogledajte više detalja OVDE.

Ukoliko imate dodatna pitanja ili vas zanima neki od naših proizvoda ili usluga možete nas kontaktirati putem telefona 011 301 50 43 ili kontakt forme.

 

 


© 2021 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.
Šumadijska 47 / VI sprat, stan 67
11080 Zemun, Srbija
office@TeamCAD.rs

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.