Zeleni BIM proces oblikuje izgradnju monumentalnog sportskog objekta u Kini

Zeleni BIM proces oblikuje izgradnju monumentalnog sportskog objekta u Kini

U nekoliko poslednjih godina, ogromni sportski događaji, kao što su Olimpijske igre i FIFA Svetsko prvenstvo, započeli su fitnes bum širom Kine, i pospešili sveukupni razvoj sporta u toj zemlji. Kao posledica navedenog, visokoprofilne sportske građevine se pojavljuju u različitim gradovima. Jedan koji bismo izdvojili je „Phoenix Mountain“ sportski park u glavnom gradu provincije Sičuan – Čengduu. Cilj gradskih vlasti je ubrzavanje urbanog razvoja radi promovisanja grada za domaćina različitih međunarodnih događaja.

Samu izgradnju objekta vodi „China Construction Eighth Engineering Division Corp. Ltd“ ili skraćeno CCEED, uz striktno poštovanje zelenih tehnika za izgradnju. Uprkos mnogim tehničkim izazovima tim koristi BIM (Building Information Modeling) kako bi obezbedili blisku saradnju tokom celog procesa izgradnje.

Zeleni BIM proces oblikuje izgradnju monumentalnog sportskog objekta u Kini

Sa planiranom površinom od cca 456.000 kvadratnih metara, objekat će sadržati fudbalski stadion od 60.000 mesta po FIFA standardima, halu za košarku od 18.000 mesta po strogim NBA standardima, velike zelene površine i komercijalni kompleks. Nakon završetka, ovde će se održavati veliki međunarodni sportski događaji i domaće lige, postavljajući standard za moderne sportske arene u okviru urbanih parkova.

Profesionalni fudbalski stadion će imati futurističku, visokotehnološku membransku strukturu, koja čini, masivnu kupolu u obliku suncokreta, prvu na svetu. Membrana sačinjena od jednog sloja je takođe i najveća membrana ove vrste, koja dostiže 25.000 kvadratnih metara kada je u potpunosti otvorena.

Zeleni BIM proces oblikuje izgradnju monumentalnog sportskog objekta u Kini

BIM proces

Ovaj tip dizajna činio je ogroman izazov za građevinski tim. Po navodima Kin Žanga (Qin Zhang) BIM direktora kompanije CCEED, izgradnja membranske kupole predstavljala je visokotehnološki proces, prvi sa kojim se ovaj tim susreo. Nije bilo prethodnih primera ovakve čelične strukture i masivne kupole, u Kini ili van. CCEED tim je istraživao na desetine tehnologija koje bi mogle da pomognu u rešavanju postavljenih izazova. Koristeći BIM, 3D skeniranje i pametne tehnologije za izgradnju obezbedili su mnogo lakšu i sigurniju izgradnju.

EPC ugovor za izgradnju stavio je na sto mnoge izazove koji su se reflektovali na timove za dizajn i izgradnju, uključujući ispunjavanje zahteva za blisku saradnju, kratke rokove i smanjene budžete. Uprkos navedenim izazovima, BIM proces je uspešno sproveden tokom celokupnog životnog veka projekta kako bi se obezbedila nesmetana saradnja između timova.

U ranoj fazi projekta, tim za upravljanje dizajnom i projektovanjem je intervenisao, koristeći softver za BIM i analizu poštovanja zelenih standarda, kako bi dizajneri poboljšali kvalitet i izvedbu. Ovaj proces je odigrao ključnu ulogu u smanjenju vremena i troškova na projektu. Tim je iskoristio BIM kako bi digitalno napravio predvizuelizaciju, simulaciju i analizu procesa izgradnje pre početka stvarne izgradnje objekta. Svi učesnici na projektu su imali mogućnost pregleda svih modela i relevantnih informacija o svim aspektima projekta.

Tim je koristio Autodesk Revit i Autodesk Navisworks kako bi koordinisao i integrisao multidisciplinarne projekte, povezao dizajn i izgradnju, optimizovao arhitektonske rendere i metode izgradnje, te razrešio sve probleme koji su sastavni deo svakog projekta. Vreme izgradnje smanjeno je za 132 dana, rezultujući i smanjenjem troškova izgradnje za više od 15 miliona dolara.

Napredne tehnologije su obezbedile nesmetanu izgradnju

Zeleni BIM proces oblikuje izgradnju monumentalnog sportskog objekta u Kini

Tokom projekta, BIM nije bila jedina tehnologija koja je korišćena. Projekat Feniks je iskoristio prednosti virtuelne realnosti (VR), poboljšane realnosti (AR), vizuelizacije, panorama od 720 stepeni, senzora, dronova, GPS pozicioniranja i GIS-a, kako bi obezbedio nesmetano funkcionisanje celokupnog procesa izgradnje.

Tim na projektu je koristio i Autodesk Dynamo kako bi automatizovao generisanje šablona koji su se poklapali sa zakrivljenim tribinama, štedeći vreme za manuelno merenje i kalkulacije. Monitoring u realnom vremenu, koji su vršili dronovi vođeni veštačkom inteligencijom, pomogli su obezbeđivanju bezbednosti i kontrole tokom različitih procesa izgradnje. Korišćenjem holografskih projekcija i senzorskih podataka u realnom vremenu, različiti učesnici na projektu su imali mogućnost da vrše nadzor, reaguju i sarađuju tokom ključnih rešenja, maksimizujući efikasnost i smanjujući bezbednosne rizike.


Zelena gradnja za bolje korisničko iskustvo

Zeleni BIM proces oblikuje izgradnju monumentalnog sportskog objekta u Kini

„Phoenix Mountain Sports Park“ projekat predstavlja održivi model za zelenu izgradnju za buduće građevine. Interakcija između objekta i okruženja je u potpunosti razmatrana tokom celokupnog procesa izgradnje, sa ciljem obezbeđivanja najboljeg mogućeg korisničkog iskustva u okviru prirodnih uslova tokom cele godine.

Tokom izgradnje, korišćen je softver za analizu zelene izgradnje sa ciljem optimizovanja prirodne ventilacije, dnevnog svetla i akustike. Tim je analizirao temperaturu, distribuciju vazduha i terminalni komfor tokom zime i leta, a zatim kontinualno optimizovao projekat na osnovu rezultata simulacije.

Izvor: Redshift
Prevod: Marko Kozlica


© 2021 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.
Bulevar Mihaila Pupina 10V / 423 (IV sprat)
11070 Novi Beograd, Srbija
office@TeamCAD.rs

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.