3ds Max 2022 je stigao

Brži i sigurniji 3ds Max

Fokusiran na efikasnost radnih procesa, jednostavne alate za teksture i renderovanje i sigurno radno okruženje. Sada, 3ds Max ima dodatne mogućnosti renderovanja koje su dodate u Arnold, novu “Bake to Texture” funkcionalnost i unapređene karakteristike popularnih alata za modelovanje. 

3ds Max 2022 - Šta je novo?

 

Šta je novo u 3ds Max-u?

SIGURNO I BEZBEDNO RADNO OKRUŽENJE

Sigurnost

 • “Safe Scene Script Execution” - pruža zaštitu od malicioznih skripti koje mogu biti deo fajlova sa 3ds Max scenama, bez obzira da li ove skripte koriste Maxscipt, Python ili .NET komande, blokirajući izvršavanje nesigurnih komandi
 • “The Malware Removal” - Funkcionalnost za otklanjanje malvera otkriva i uklanja poznate maliciozne skripte iz fajlova sa scenama i iz startup skripti. Na ovaj način sprečava širenje malicioznog koda drugim korisnicima. Ova funkcionalnost je osnažena “Scene Security Tools” dodatkom koji se ažurira svaki put kada Autodesk otkrije novu malicioznu skriptu.

U 3ds Max-u 2022 korisnici su obavešteni kada nova verzija “Scene Security Tools” postane dostupna na Autodesk App Store.

 

EFIKASNOST RADNIH PROCESA

Smart Extrude

 • Podrška za “Edit Poly modifier”: “Smart Extrude” je proširen u “Edit Poly modifier”, omogućavajući istu funkcionalnost i karakteristike u koje su se korisnici zaljubili od “Editable Poly” implementacije. Ovo proširenje “Smart Extrude” alata omogućava korisnicima da dodatno iskoriste ovu metodu za modelovanje slobodnih formi i dopune radne procese modelovanja poligona u okviru 3ds Max-a.

 • “Cut Through” implementacija: Kada je prvi put predstavljena u verziji 3ds Max 2021.2, “Smart Extrude” funkcionalnost je omogućila artistima da koriste komandu “extrude” sa manje ograničenja tokom kreativnog procesa modelovanja. “Cut Through”, najnovija opcija za “Smart Extrude”, dodatno unapređuje ovu funkcionalnost kako bi artistima omogućila kvalitet “extrude” komande koji zaslužuju.

Prilikom korišćenja “Smart Extrusion” opcije ka spolja ili unutra (Shift+LMB operacija prevlačenja na “Edit Poly” ili “Editable Poly”) kompletna preklapanja ovih rezultata će sada dodati, ujediniti ili u potpunosti proseći i ukloniti površi nastale kao rezultat ove operacije sa vašom “mesh” geometrijom. Novo “Smart Extrude” poboljšanje omogućava korisnicima da slobodno konstruišu unifikovanu mesh geometriju, poboljšavajući iskustvo “poly” modelovanja u 3ds Max-u.

Slice Modifier

3ds Max uključuje poboljšanje performansi “Slice modifier”-a i novih mogućnosti za modelovanje zasnovanih na povratnoj informaciji korisnika. Ova poboljšanja i nove karakteristike su moćna dopuna 3ds Max radnim procesima, s obzirom da smanjuju broj operacija za procesuiranje podataka za “Autodesk Retopology Tools” u 3ds Max-u.

 • “Capping”: Otvorene rupe kreirane “Slice” operacijom sada mogu biti zatvorene dužinom ivica u “Mesh” i “Poly” objektima

 • “Mult-Axis Cutting”: Sečenje “Mesh”-a ravnima poravnatim po X-, Y- i/ili Z-osama zasnovano na poziciji “gizmo”-a ravni sečenja kroz pojedinačni modifier

 • “Radial Slice”: Nova “Radial Slice” operacija omogućava kontrolu rezultata sečenja zasnovanih na setu minimalnih i maksimalnih uglova koje je korisnik definisao

 • “Alignment options”: Brzo poravnajte “gizmo” za sečenje sa površima objekta ili referencirajte drugi animirani objekat u sceni.

Extrude Modifier

Kao jedan od najčešće korišćenih “modifier”-a u 3ds Max-u, “Extrude Modifier” nudi značajna poboljšanja u performansama na polju brzine inicijalne kalkulacije za “Extrude” i kod responzivnosti izlaznih rezultata prilikom podešavanja parametra “Amount”. Ovo poboljšanje omogućave kompleksne “Spline”-ove kojima je trebalo i po nekoliko minuta za završetak procesa dok se sada radi o sekundama. Artisti mogu postići očekivani izgled brže i na interaktivniji način. 

Symmetry Modifier

“Symmetry Modifier”, često korišćeni modeling modifier donosi nove karakteristike i poboljšanja koja unapređuju radne procese modelovanja i retopologije u 3ds Max-u. “Symmetry” sada može proizvesti brže rezultate i nudi interaktivnije iskustvo u prikazu.

 • “Multi-Axis Symmetry”: Planarna simetrija je ažurirana kako bi izvršavala X, Y i/ili Z rezultate simetrije na “Symmetry gizmo”-u

 • “Radial Symmetry”: Nova “Radial Symmetry” funkcija omogućava korisnicima da brzo dupliraju i ponove geometriju oko “gizmo” centra. Ova nova karakteristika zasnovana na povratnim informacijama korisnika daje mogućnost artistima da brzo stvaraju nove varijacije.

 • “Alignment options”: Poravnajte “Symmetry gizmo” ka površima na objektu ili referencirajte drugi animirani objekat na sceni.

AutoSmooth

“AutoSmooth” operacije, koje se koriste za poboljšanje vizuelnog kvaliteta “mesh” podataka u okviru 3ds Max-a, sada su unapređene kako bi brže generisale nove podatke zaobljavanja , bez obzira da li obrađujete hiljade ili milione površi. Ovo ažuriranje pomaže artistima prilikom podešavanja zaobljavanja na objektima kao što su “Mesh”, “Poly” ili “Spline”. Dodatno, poboljšava i druge “modifier”-e kao što su: “Smooth”, “Chamfer”, “Edit Mesh”, “Edit Poly”, “ProOptimize” i mnoge druge. 

Relax Modifier

3ds Max sada uključuje i “volume preserve” opciju koja je dodata na “Relax Modifier”. Kada je aktivna, “Relax” algoritam ostvaruje dodatne kalkulacije kako bi odstranio sitne detalje i šum sa modela, naravno zadržavajući oblik i definiciju “mesh”-a na koji je ovaj “modifier” primenjen.

Ova funkcionalnost je posebno korisna kada radite sa podacima koji sadrže veliku količinu malih ili mikro nepoželjnih detalja na površini, kao što se dešava kod “Scan” i “Sculpt” podataka. Smanjujući ove “šumne” podatke, “Relax” može poboljšati vreme obrade “Autodesk Retopology Tools” u 3ds Max-u.

 

ALATI ZA TEKSTURE I RENDEROVANJE

Renderovanje

 • Novi render prozor za konfigurisanje, brži, sa boljim odzivom, “QT”-bazirano korisničko okruženje (UI)

 • “Quicksilver” render podešavanja su sada zasnovana na “QT”-bazi, za brže i responzivnije iskustvo. “Viewport Bloom” podešavanja su takođe sinhronizovana sa “Quicksilver” podešavanjima.

 • Koristeći novu vrednost u okviru podešavanja prikaza – “Viewport Ambient Occlusion” – korisnici mogu dalje pročistiti izgled prikaza i optimizovati performanse grafičke karte (GPU) povećavajući ili smanjujući “Viewport Ambient Occlusion” kvalitet.

Arnold

 • “Auto-tx” se sada može koristiti za automatizovanje procesa konverzije teksturnih datoteka u .tx format tokom renderovanja

 • “Imagers” se sada mogu primeniti, ukloniti, preurediti i editovati direktno u dedikovanom tabu “Arnold RenderView”-a i aplicirati na post-procesno renderovanje bez uvećavanja vremena renderovanja.

  • Novi “Light Mixer imager” omogućava da na interaktivan način editujete doprinos (uticaj) svake svetlosne grupe “AOV”-a tokom i nakon renderinga, bez ponovnog pokretanja renderovanja.

  • “Bloom” ili “Glow” post-procesni efekat je dodat u “Lens Effect imager” kako bi zamglio piksele iznad određenog nivoa širom frejma i simulirao probijanje svetla na nesavršenim objektivima.

  • “Noise Denoiser” je sada post-procesni efekat. Artisti sada mogu automatski uraditi “denoise” slika svaki put kada se renderuje scena. Editovanjem “denoising” podešavanja možete videti rezultate direktno u render prikazu.

  • OptiX Denoiser: “OptiXtm denoiser” je sada dostupan kao post-procesni efekat. Ovaj “imager” omogućava dodatne kontrole za “clamping” i “blending”.

Bake to Texture

 • “Bake to Texture” okruženje je pojednostavljeno kako bi omogućilo lakšu navigaciju i selekciju „baked“ tipova mapa grupisanjem elemenata za renderovanje u okviru zajedničkih imena mapa. Sada, korisnici ne moraju da pamte specifična imena elemenata u render „engine“-u koji koriste za često korišćene tipove mapa kao što su: kolorne mape, normalne mape i druge PBR kompatibilne mape potrebne za produkciju.

 „Bake to Texture“ sada uključuje nekoliko pomoćnih mapa kao što su „Rounded Corners“ i „Material ID“ mape, kao primer šta je prethodno bilo potrebno za podešavanje procesa za kompleksne mape pre uvođenja „baking“-a.

Prikazi

 • Prebacite bilo koji prikaz u “full-screen” prikaz bez ivica. Tokom korišćenja prezentacionog moda svi “gizmo”-i su sakriveni kako bi vaša 3D scena bila glavni heroj prikaza.

Koristite “CTRL+Space” prečicu kako biste ušli/izašli iz prezentacionog moda.

 

Ukoliko želite dodatne informacije o 3ds Max ili drugim Autodesk softverima stojimo vam na raspolaganju, pozovite 011 301 5043 ili pošaljite upit putem kontakt forme.

 


© 2021 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.
Bulevar Mihaila Pupina 10V / 423 (IV sprat)
11070 Novi Beograd, Srbija
office@TeamCAD.rs

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.