Napravljen prvi digitalni blizanac u Srbiji

Prvi digitalni blizanac u Srbiji, u čijoj su izradi učestvovali TeamCAD inženjeri, napravljen je za tržni centar „SAD NOVI BAZAAR“ koji se nalazi u centru Novog Sada, na početku pešačke zone i već godinama predstavlja neizbežno mesto za kupovinu. Prostire se na četiri nivoa, na oko 9.000 m2 komercijalnog prostora. Danas tržnim centrom upravlja Mat-real Estate, deo kompanije Matijević iz Novog Sada.

Šta je "Digitalni blizanac"

Pre nego što opišemo izazove na projektu i njihovo rešavanje, da se podsetimo da je digitalni blizanac istovetna kopija postojećeg ili projektovanog objekta u digitalnom formatu, kako je navedeno u tekstu „Digitalni blizanci u građevinskoj industriji“. Dalje u tekstu možemo saznati za šta se prvenstveno koriste: „Modeli digitalnih blizanaca prevashodno su korišćeni za proračun životnog ciklusa komponenti, sistema i različitih sklopova i objekata nakon ugradnje, izrade i izgradnje. Suštinski, digitalni blizanci su korišćeni za izračunavanje cene održavanja različitih komponenti, sistema, sklopova i objekata, tako što su na njihovim replikama u digitalnom formatu rađene različite simulacije pojava i procesa koje bi se dešavale i na postojećim objektima.“

Sa digitalnim blizancima se ne susrećemo samo u kontekstu građevinske industrije, što je i navedeno u tekstu „Šta su digitalni blizanci“.

Izazovi na projektu

Na ovom projektu inženjeri TeamCAD-a su se susreli sa dosta izazova, koji su standardni pri upravljanju objektima ove vrste:

  • Potrebno je obezbediti energetsku efikasnost objekta i smanjiti troškove klimatizacije.
  • Neophodno je imati tačnu informaciju o količini i poziciji opreme (elementi klimatizacionog sistema, elementi protivpožarnih sistema, elektro instalacija…).
  • Za svu navedenu opremu, potrebno je imati informaciju o garanciji, servisnim intervalima i životnom veku.
  • Za potencijalne klijente, potrebno je obezbediti pravovremenu informaciju o slobodnom prostoru za zakup.
  • U slučaju da klijent ima potrebe za prilagođavanjem prostora, bitno je brzo doći do informacije o pregradnim i nosećim zidovima…
  • U slučaju izmena, neophodno je pravovremeno uneti informacije o izmeni u 3D model i tehničku dokumentaciju.
  • Dodatni izazov je bila činjenica da je zgradu projektovao arhitekta Milan Mihelič davne 1972. godine pa samim tim nije postojala dokumentacija u digitalnom obliku.

Rešenje izazova

Kako TeamCAD i kompanija Matijević uspešno sarađuju godinama, a i novosadski ogranak TeamCAD-a se nalazi u poslovnom delu tržnog centra "SAD NOVI BAZAAR", odlučili smo da zajedničkim snagama kreiramo prvu fazu digitalnog blizanca objekta i dodatno iskoristimo najnovije tehnologije, koje omogućavaju korisniku pregled i kretanje kroz model digitalnog blizanca u internet pretraživaču, bez potrebe za instalacijom bilo kog 3D programskog paketa. Tehnologije i softveri koji su korišćeni za kompletiranje ovog projekta između ostalog uključuju: Autodesk Revit, Autodesk Forge i Autodesk Vault.

Ukoliko želite da prošetate kroz digitalni model tržnog centra "SAD NOVI BAZAAR" molimo vas da kliknete ovde.

 

U skladu sa idejom korišćenja najnovijih tehnologija, TeamCAD je ovaj digitalni blizanac postavio i u VR okruženje. Snimak virtuelnog objekta „SAD NOVI BAZAAR“ u virtuelnoj realnosti, možete pogledati ovde.

TeamCAD je u prethodnom periodu održao seriju webinara na različite teme, i na našem YouTube kanalu ih možete pogledati.  Snimak sa webinara „Digitalni blizanci“, u kome je kao primer prikazan ovaj projekat, možete pogledati ovde

 


© 2020 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.