PROJECT REFINERY - PRIMERI

Trenutno u beta fazi, Project Refinery je besplatan za ličnu upotrebu.

Kako doći do optimalnog rešenja?

Često se odluka svodi na poređenje nekolicine opcija po odabranim kriterijumima (cena, kvalitet, vreme, efikasnost, rizik, izvodljivost, održivost, estetika, itd). Dolazak do predloga zahteva resurse, tako da količina potrebnih resursa utiče na broj predloga koji će biti razmatran. Može se reći da je razlog razmatranja relativno malog broj opcija, veliki broj validnih rešenja. Jednostavan primer može biti oblik i položaj objekata na parceli. Iako je ovakav pristup racionalan, jasno je da nije optimalan. Velika je verovatnoća da najbolje opcije nisu razmatrane.

Project Refinery uz Dynamo i Revit je softverski alat koji omogućava razmatranje velikog broja potencijalnih rešenja u oblasti građevinarstva. Uprošćeno, proces se može podeliti na 3 karakteristične celine:

  1. Generisanje opcija – variranjem promenljivih uz data ograničenja (kontura parcele, oblik i dimenzije objekata, položaj objekata);
  2. Rangiranje – sve generisane opcije je moguće vizuelno pregledati. Na osnovu definisanih kriterijuma softver svakoj opciji se dodeljuje ocena i rangira se poređenjem sa ostalim opcijama, kako bi opcije sa najvećim ocenama bile lako primetne;
  3. Integrisanje – odabir preferirane opcije.

Generisanje i rangiranje su procesi koje softver radi automatski na osnovu definisanih algoritama za generisanje i kriterijuma za rangiranje. Integrisanje vrši korisnik.

Grafik koji opisuje ovaj proces malo detaljnije:

Generative Design. Project refinery. Generisanje i rangiranje su procesi koje softver radi automatski na osnovu definisanih algoritama za generisanje i kriterijuma za rangiranje. Integrisanje vrši korisnik.

Project Refinery je opšteg karaktera i nije ograničen samo na rešavanje geometrijskih problema, a obzirom da je ovakav pristup relativno nov, nije očigledna oblast u kojoj će ovaj alat imati najznačajniji uticaji.

Navedeni tekst opisuje 3 različita zadatka koje su tokom 2 nedelje rešavali studenti u Autodeskovom centru za tehnologiju (Autodesk Toronto Technology Centre):

  1. Optimizacija armirano betonskog elementa
  2. Urbanističko planiranje
  3. Priprema za klimatske promene

Primena Refinery softvera, odnosno Generative Design pristupa omogućava učesnicima da sagledaju i ocene veći broj mogućnosti, nego što bi to bilo moguće koristeći tradicionalne procese, i tako donesu bolje informisane odluke zasnovane na većem broju informacija.

Koristan link

Video

Vest pripremio: Vuk Vukanić, dipl.inž.građ., Autodesk AEC Application Engineer, Autodesk Certified Instructor


© 2020 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.