VK Arhitekte i inženjeri – smanjenje vremena i povećanje produktivnosti u projektovanju

Sa preko 65 godina u industriji, globalnom projektovanju i inženjerstvu, belgijska kompanija VK Arhitekte i inženjeri (VK Architects & Engineers), stvorila je reputaciju kompanije koja pomera granice tehnološke inovacije i koja projektuje za širok spektar klijenata. Osnovana 1952. godine, kao porodična firma, evoluirala je u internacionalnu korporaciju sa 6 kancelarija u Belgiji i Vijetnamu. Kako bi što bolje povezali timove, u kompaniji konstantno ulažu u najnovije tehnologije.

projektovanje u BIM 360 Design

Pre nekoliko godina, u VK su korišćeni tradicionalni serveri za čuvanje projektnih fajlova. To je značilo da zaposleni koji rade na određenom projektu moraju fizički da budu u prostorijama gde se nalazi i server, što je dalje značilo da oni iz drugih kancelarija moraju da putuju i po 3 sata dnevno. Belgijski tim je delio modele sa vijetnamskim ispostavama zbog simultanog projektovanja, što je zahtevalo fleksibilan pristup svim modelima na centralnoj lokaciji.

Alternativa je bila da se modeli postave na mrežu ili da se koristi Autodesk Revit server, preko virtuelne privatne mreže (VPN), što je moralo da se koristi za velike i složene projekte na kojima su radila predstavništva i iz Belgije i iz Vijetnama. Ovo je ograničavalo rad projektanata na daljinu jer je bilo brže da se radi preko lokalnog Revit servera nego da se skidaju fajlovi preko VPN-a. Trebalo je pronaći sistem za upravljanje modelima na kome se mogu čuvati ne samo Revit modeli, već i CAD modeli zajedno sa drugim fajl formatima.

VK se odlučio da uvede BIM 360 Design, Autodesk cloud rešenje, koje bi im pomoglo u čuvanju fajlova na cloud-u i koje bi doprinelo boljoj komunikaciji između projektanata, inženjera, arhitekata i rukovodilaca. BIM 360 je unificirana „cloud“ platforma koja omogućava integrisan tok rada tako što povezuje projektne podatke od faze projektovanja do faze izgradnje.

„Na primer, naši partneri iz Vijetnama su počeli modelovanje armature na modelu, kada su se stvari zakomplikovale jer su arhitekte iz Belgije htele da promene stubove i grede. Shvatili smo da nam je hitno potrebno „cloud“ rešenje koje će nam omogućiti dodatna menjanja dizajna, i nakon predaje modela“, rekao je Tjeri Montejn (Thierry Monteyne), BIM model menadžer i CAD Support Engineer.

„BIM 360 ne omogućava samo praćenje napretka projekta po timovima u svim predstavništvima, nego omogućava i klijentu da bude više uključen u proces projektovanja i izgradnje. Sada se „inputi“ u model mogu dati u realnom vremenu, a isto tako se odmah može i odgovoriti na njih, što je umnogome ubrzalo projektovanje i povećalo efikasnost.“

„Uočili smo porast od neverovatnih 83% u uštedi vremena, zbog smanjenja sinhronizacije fajlova na 30 sekundi, što je rezultovalo ogromnim porastom produktivnosti zahvaljujući platformi BIM 360 Design,“ rekla je En Van den Bor (Ann Van den Borre). Nastavila je dalje: „To se poredi sa prosečnih 3 minuta potrebnih za sinhronizaciju modela na lokalnom serveru. Povećali smo produktivnost za 5% samo zbog uštede vremena.“

rad u BIM 360 Design

BIM 360 Design je poslužio kao odskočna daska kojom je VK povećao efikasnost i produktivnost zaposlenih, smanjio troškove i samim tim oslobodio više vremena za kreativni rad. Automatizovanje zadataka koji oduzimaju puno vremena kao što su sinhronizacija i oslobađanje vremena zaposlenih omogućilo je timovima da se fokusiraju na razvoj samog projekta. Zahvaljujući BIM 360 Design, VK je značajno povećao obim posla jer sada još više mogu da se usredsrede na želje svojih klijenata.

Izvor
Vest pripremila: Anđelija Sandić, mast. inž. arh. Revit Certified Professional, Autodesk Certified Instructor


© 2024 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.
Šumadijska 47 / VI sprat, stan 67
11080 Zemun, Srbija
office@TeamCAD.rs

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.