20 godina Autodesk Inventora

 

Danas obeležavamo 20 godina od dana objavljivanja prve verzije Inventora, jednog od najznačajnijih softvera za mašinsku industriju kompanije Autodesk. Stariji inženjeri se verovatno sećaju vremena kada su se mašinske konstrukcije crtale na papiru. Izmene i revizije postojećih crteža su bile jako spore i zahtevne. U odnosu na to, kada se 1982. godine pojavila prva verzija AutoCAD-a, mnogima je donela veliko olakšanje. 17 godina kasnije, tačnije 20. septembra 1999. godine, pojavio se Inventor. Dizajniranje konstrukcija pomoću ovog alata u početku je oduzimalo malo više vremena nego inače, ali su se zato izmene i revizije odvijale mnogo lakše i brže. Uz 3D funkcionalnost, ovo je jedan od glavnih razloga zašto je CAD softver generalno, pa i sam Inventor, postao toliko popularan.

Ideja na kojoj je nastao Inventor je dizajniranje i organizovanje konstrukcija na jasan i pregledan način čime bi se poboljšale performanse softvera, odnosno brže otvaranje i editovanje modela. U to vreme drugi CAD alati su kombinovali geometriju, strukturu sklopova i grafički prikaz uz niži nivo segmentacije podataka, zbog čega je sve moralo biti istovremeno učitano prilikom otvaranja željenog sklopa. Grafički prikaz se u Inventoru učitavao odmah, a sve drugo u pozadini kako bi se poboljšala efikasnost. Ovo je možda ulaženje u previše detalja, ali pozitivni efekti tog pristupa su naročito vidljivi na kompleksnim sklopovima čak i danas. Nije retkost da danas pojedini sklopovi broje i po 100.000 delova. Čak su zabeleženi slučajevi kada taj broj prelazi i preko 350.000. Kako bi držao korak sa potrebama korisnika, Inventor je postao bogatiji za nove mogućnosti za optimizaciju zahtevnih sklopova, takozvani „Express“ mod kao i opcije za optimizaciju grafičkog prikaza zahtevnih sklopova. Značajna unapređenja su se dogodila i kad su u pitanju 2D crteži, kao što su brži prikaz projekcija, brže ažuriranje crteža...

Poboljšanje performansi su u konstantnom fokusu tokom razvoja Inventora, kao i nove tehnologije. Nekada su inženjerske kancelarije posedovale CAD softver i hardver u vrednosti od pola miliona evra, a sada se polako prelazi na cloud rešenja. Jedno od najznačajnijih funkcija Inventora je generativni dizajn, čime je postalo moguće uraditi brzu analizu i simulaciju dizajniranog predmeta na samom početku tog procesa. Ono što su nekada celi timovi inženjera radili, nekada na više različitih softvera, sada može samo jedan inženjer uz pomoć Inventora.

Do danas, Inventor je pretrpeo mnogobrojna poboljšanja, a sa radošću i nestrpljenjem možemo očekivati još mnogo novih u godinama koje dolaze.

Inventore, srećan 20. rođendan!

Tekst pisao: Darko Ćaldović, dipl.inž.maš, Autodesk MFG application engineer

 


© 2020 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.