Porodična kuća Pinehill

Klijentov izazov

Ako radite u polju arhitektonske vizuelizacije, obično se suočavate sa dva izazova: kratki rokovi i želja za kvalitetom. Prijatelji i klijenti kompanije Renderus Visual iz kompanije MAK Studio imali su veoma malo vremena za projektovanje porodične kuće i zajedno su, skoro istovremeno, radili na projektu.

 

Bilo je teško napraviti lepe slike u realnom vremenu, a to je bio glavni izazov na ovom projektu. Kuća je smeštena u brdima blizu oblasti San Franciska i okružena borovom šumom. Klijent je svakodnevno slao AutoCAD i slobodoručne crteže.

Kompanija Renderus Visual je kombinovala te reference kako bi napravila dobre nacrte za render. Na kraju, kad su se složili oko dizajna, Renderus je brzo napravio rendere konačnog proizvoda, zahvaljujući mogućnostima platforme Autodesk 3ds Max.

Sve u svemu, projekt je bio pravi izazov, tehnički i umetnički, s obzirom na to da su se promene unosile svakodnevno i sve je sklapano u kratkom vremenskom roku.

 

Ciljevi projekta

Ciljevi su bili sledeći:

  1.  Stvaranje realističnih arhitektonskih rendera u kratkom vremenskom roku,
  2. Pravljenje promena u 3D modelu i kreiranje realističnih nacrta rendera,
  3. Kreiranje 3D modela kuće i okruženja,
  4. Pravljenje 3D sredstava po uputstvima klijenata, kao što su ukrasna trava stipa, dizajn nameštaja ili specifično drveće.

Pored primarnog cilja, pravljenja realističkih rendera, sekundarni cilj je bio da se klijentu pomogne prilikom dizajniranja. Obezbeđivanjem rendera visokog kvaliteta, TeamCAD je kao provajder Autodesk rešenja pomogao da se donesu ispravne odluke u projektu.

 

Rešenje

Tim je koristio različite tehnike kako bi odgovorio na ciljeve projekta:

- za modelovanje, teksturu i upravljanje scenografijom – izvorni 3ds Max alat.
- za osvetljenje, materijalizaciju i rendere – platformu V-Ray.

Takođe, korišćena je dodatna komponenta Forest Pack za raspoređivanje biljaka i GrowFx za pravljenje 3D biljaka. Posle unošenja AutoCAD fajlova, napravili su model kuće korišćenjem tehnike Poly modeling. Koristili su alat Terrain za kreiranje zemljišta, puta i otvorenog dvorišta.

Danas se ove tehnike mogu kombinovati sa alatom Re-topology, čime se dobijaju odlični rezultati za topologiju poligona. Za finiš, kao što je fasada od kedrovih dasaka, napravljen je realističan model. Koristili su 3ds Max mogućnost Material by Element Modifier i UV Maps alate da bi postigli realističan izgled kedrovih dasaka.

Najbolja stvar je mogućnost da se Edit Poly modifikatori ređaju jedni na druge usled mnogih promena. Osvetljenje su radili pomoću V-Ray Lights i kontrolisali ga pomoću 3ds Max menadžera svetla, koji je veoma koristan za doterivanje svetla.

 

 

 

Poslovni ishod

Klijent je bio oduševljen rezultatima. Podrška koju su dobili od strane kompanije Renderus Visual prilikom pomaganja u dizajniranju imala je veliki uticaj. Pomogla im je da donesu bolje odluke za projekat. Konačno, prepoznali su napor koji je vodio ka većem broju poslovnih prilika i preporuka.

Sa druge strane, mogli su da razviju nove tehnike i vežbaju ih tokom ovog projekta. Sada mogu brže i kvalitetnije da rade buduće projekte. Konačno, to vodi ka bržem završavanju projekata. Takođe su veoma ponosni na konačni render: to je još jedna fantastična stavka u njihovom portfoliju i reprezentativnom katalogu.

 

Zaključak

Da citiramo Renderus Visual: „MAK Studio nas je motivisao tokom ovog projekta testiranjem naših mogućnosti. Velika je čast raditi sa arhitektama iz MAK Studija jer smo uvek dosta učili od njih. Sa naše strane je bitno da smo koristili 3ds Max kao glavni softver. Dosta je toga podneo za nas jer je u mogućnosti da podrži besprekoran zajednički rad dodatnih komponenti. Takođe, ima sjajan komplet ugrađenih alata. To je do sada najbolji softver za upravljanje scenografijama i važna nam je njegova stabilnost tokom teških scenografija.“

„Na primer, scenografija za projekat Pinehill bila je ogromna i veoma složena. Ne samo zbog izobilja modela i materijala, već i zbog mnogobrojnih varijacija i promena koje su u njemu sačuvane. Fleksibilnost koju pruža je ključna za izvršavanje zadataka i pravljenje kvalitetnih varijacija. Mogli smo da podesimo i ukrojimo svaki deo modela i aspekte dizajna ove složene scenografije. Koristio sam 3ds Max od verzije R1, probao sam mnogo softvera, ali ovo je izbor broj 1.“

 

Kratak pregled projekta

Datum isporuke: 14.04.2020.

Trajanje projekta: 30 dana

Autodesk rešenja:

  • 3ds Max

  • AutoCAD

Pružene usluge:

  • Dizajn vizuelizacije

  • Renderovanje i animacija

 

Ukoliko i vi želite da sa vama sarađujemo na projektu, možete nas kontaktirati putem telefona 011 301 50 43 ili kontakt forme.

 

 


© 2023 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.
Šumadijska 47 / VI sprat, stan 67
11080 Zemun, Srbija
office@TeamCAD.rs

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.