+381 (0)11 3015043 / 3131864   

 

 • Početak:

Resursi za učenje programa Autodesk Inventor

Resursi za učenje programa Autodesk Inventor koje mogu koristiti početnici ali i profesionalci nalaze se na sledećoj adresi. U pitanju je skup foruma, video materijala i blogova sa zanimljivim temama koje su vezane za program Autodesk Inventor.

 

 

Iskoristite popust od 10% za nabavku paketa koji u sebi sadrži programe V-Ray i Autodesk 3ds Max ili Autodesk Maya

V-Ray je platforma za fizičko renderovanje 3D modela. Kao dodatak može se koristiti kroz popularne softvere za 3D modelovanje, kao što su Autodesk programi 3DS Max, Maya i Revit. Ovaj dodatak je stekao svoju popularnost kroz jednostavno korisničko okruženje, brz mehanizam renderovanja i fotorealistična svetla i materijale. Sve više korisnika se odlučuje za V-Ray zbog postojanja velike zajednice korisnika koja međusobno deli modele, materijale i savete.

Autodesk 3ds Max je program za 3D modelovanje i renderovanje koji pomaže pri pravljanju velikih okruženja u igricama, izuzetnih prikaza prilikom vizuelizacije projekata i složenih karaktera.

Autodesk Maya je program za animaciju, modelovanje, simulaciju i renderovanje koji obezbeđuje integrisani, moćni set alata. Koristi se za animaciju, modelovanje okruženja, grafiku pokreta, virtuelnu realnost i pravljenje karaktera.

 
Tipovi licenci u ovoj ponudi

 • Najam Autodesk 3ds Max ili Maya licence na godinu dana (Single-user ili Multi-User).
 • Kupovina trajne V-Ray pojedinačne licence (On-line licenciranje bez dongla).

Cene programa kada se kupuju u paketu sa uračunatim popustom od 10%:

 Naziv

  Cena EUR

 

 Autodesk 3ds Max Annual Subscription Single User + V-Ray 3.5 Workstation for 3ds Max

1.469,00 

       

 Autodesk Maya Annual Subscription Single User + V-Ray 3.5 Workstation for Maya

1.469,00 

       

 Autodesk 3ds Max Annual Subscription Multi User + V-Ray 3.5 Workstation for 3ds Max

1.944,00 

       

 Autodesk Maya Annual Subscription Multi User + V-Ray 3.5 Workstation for Maya

1.944,00 

       

Popust važi do 20. oktobra 2017. godine.

Cene se računaju po srednjem kursu NBS na dan plaćanja. Na cenu treba dodati PDV u iznosu od 20%.
 
TeamCAD je zvanični distributer kompanije Chaos Group za područje Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i Grčke za programe: V-Ray for 3ds Max, V-Ray for Revit, V-Ray for Maya, Phoenix FD Workstation for 3ds Max… 
TeamCAD je Autodesk Gold partner za područje Srbije.

Ukoliko imate dodatna pitanja, predloge ili sugestije slobodno nas kontaktirajte. 

Kontakt telefon: 011 301 50 43

Kontakt e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Fidget Spinner i Fusion 360

Pre par nedelja u Autodeskovoj kancelariji u Oregonu održan je godišnji Autodeskov dan posvećen deci. Zaposleni u Autodesku doveli su svoju decu na posao, gde su imali nekoliko planiranih aktivnosti. Jednu od tih aktivnosti je vodio Garin Gardiner. Garin je na času vodio decu kroz dizajn fidget spinnera i njegovu mašinsku obradu u softveru Fusion 360. 

Deca su imala na raspolaganju laptop sa programom Fusion 360 i pratila su uputstva korak po korak. Za mnoge je ovo bilo prvo iskustvo u dizajnu ili radu sa softverom Fusion 360. Bilo je neverovatno iskustvo biti posmatrač na ovim časovima i ispratiti dečja pitanja i komentare.

Moguće je preuzimanje izvornih fajlova (dostupno u mnogim formatima) za projekat Fusion 360 Spinner na ovoj adresi.

Korisna adresa. 

 

Iskoristite akcijski popust za nabavku programa Autodesk AutoCAD Mechanical po ceni AutoCAD-a

Poručite program Autodesk AutoCAD Mechanical po sniženoj ceni do 20. oktobra 2017. godine. 

Pravo rešenje za korisnike koji ne žele da prilagođavaju AutoCAD, već žele gotov i moderno objedinjen alat za rad u 2D u proizvodnom mašinstvu. Impresivna biblioteka od preko million standardnih elemenata, dodatne rutine za crtanje, perfektno šrafiranje, kotiranje, mašinski proračuni i izrada tehničke dokumentacije, svakako su jak argument za korišćenje ovog programa.

AutoCAD Mechanical u sebi sadrži kompletan AutoCAD. Poboljšanje u odnosu na AutoCAD ogleda se u prilagođenim komandama za crtanje i editovanje tipskih objekata kao što su: pomoćne linije, specijalni tipovi linija, kotiranje, šrafiranje, rad sa lejerima, kreiranje i manipulacija 2D sklopovima i  tehničkom dokumentacijom, crtanje napomena i sl. U program su ugrađeni različiti proračuni mašinskih elemenata (proračuni opruga, ležajeva, vratila...) i preko million standardnih mašinskih elemenata u skladu sa 18 različitih industrijskih standarda. 

Prema nezavisnom istraživanju produktivnosti, prednosti programa AutoCAD Mechanical u odnosu  na AutoCAD su sledeće:

 • Izrada crteža i označavanje je 55% brže, 
 • Pri projektovanju i inženjerskim zadacima program AutoCAD Mechanical je 85% brži,  
 • Smanjenje broja potrebnih komandi za izvršenje određenog zadatka je 60%.

AutoCAD Mechanical ima asocijativnost sa Inventor part fajlovima. U programu je moguće otvoriti Inventor part ili assembly fajl, kreirati tehničku dokumentaciju sa projekcijama, pogledima, detaljima... Dimenzije se automatski crtaju na osnovu parametara iz part fajla. 

Tipovi licenci u ovoj ponudi:

 • Najam Autodesk AutoCAD Mechanical licence na godinu dana Single-user – 920 EUR +PDV 20% po srednjem kursu NBS na dan plaćanja.
 • Najam Autodesk AutoCAD Mechanical licence na godinu dana Multi-User – 1.380 EUR +PDV 20% po srednjem kursu NBS na dan plaćanja.

 Preuzmite PDF fajl - Prednosti programa Autodesk AutoCAD Mechanical u odnosu na Autodesk AutoCAD

 

Autodesk ReCap Pro & Leica BLK360

Autodesk® ReCap™ Pro za mobilne uređaje donosi najpopularnije funkcije ReCap Pro za desktop, 12.9" iPad Pro™, i uključuje se kao deo bilo koje pretplate za ReCap Pro.

Potrebno je samo uključiti skener BLK360 i dalje jednostavno nastaviti sa radom  u radnom okruženju softvera ReCap Pro za mobilne uređaje. BLK360 je povezan sa softverom wifi vezom. Skeniranje se počinje jednostavnim izborom “New Scan” i korisničkim prilagođavanjem opcija skeniranja.

Kako BLK360 izvršava proces skeniranja, podaci o snimanju i skeniranju u realnom vremenu se smeštaju u aplikaciju. Kompletno skeniranje od 360° može se snimiti za samo 3 minuta. Tokom samog snimanja automatski se generiše oblak tačaka.

 

Korisna adresa za snimak, korisna adresa 1, korisna adresa 2.  

 

 

 

Postavljanje BIM360 Team i C4R (Colaboration for Revit)

C4R je Autodeskov dodatak na radne procese i rad u grupi. Umesto centralnog modela na serveru u lokalu, podaci sa centralnim fajlom se smeštaju na cloud (BIM360 Team). Korisnici C4R, automatski pristupaju BIM360 Team servisu, pošto se kupovinom C4R, dobija i BIM 360 Team zbog svog cloud prostora. 

Članovima tima koji svakodnevno rade na modelu i aktivno učestvuju u projektovanju potreban je C4R (projektanti), dok je  ostalim članovima koji pregledaju i revidiraju model (konsultanti) dovoljan  BIM360 Team. 

 

Administrator BIM360 Team postavlja status projekta i putem e-maila poziva članove da pristupe projektu, da ga pregledaju ili da ga menjaju. Zatim se, u okviru Revit okruženja za rad u grupi (Worksharing), projektni fajl postavlja na BIM360 Team kao centralni fajl.

Na kraju, članovi tima koji poseduju C4R otvaraju centralni fajl i prave lokalnu kopiju.

 

Nakon toga, radni tok je identičan toku kao kada je centralni fajl na serveru u lokalu. Preuzimanje elemenata, radnih setova, kao i vraćanje i sinhronizacija sa centralnim modelom sprovodi se na isti način.

Više o ovome možete pogledati na ovoj adresi.  

 

 

Prava na korišćenje cloud-a - pogodnosti pretplate na programe 3ds Max i Maya

Autodesk je najavio nove pogodnosti za pretplatnike programa Autodesk Maya i Autodesk 3ds Max – prava na korišćenje cloud-a. Od 30. avgusta 2017. godine, pretplate za programe 3ds Max i Maya uključivaće i prava na korišćenje cloud-a. 

Prava na korišćenje cloud-a omogućavaju pretplatnicima da iskoriste prednost rada na cloud-u sa mogućnošću da pokrenu seriju instanci programa 3ds Max i Maya, bez korisničkog okruženja, na jednom ili više računara na internetu.

U svetu medija i zabave, pitanje složenosti scena i kadrova i dalje raste, što uzrokuje uvek rastuću količinu podataka koja treba da se obradi. Lokalna obrada može uzeti potrebne mrežne resurse, dok cloud nudi korisnicima veliki izbor mogućnosti da skaliraju proizvodnju kada je potrebno. 

Pogodnost prava na korišćenje cloud-a omogućava korisnicima dodatnu fleksibilnost u vezi sa radom za obradu veoma zahtevnih procesa na cloud-u, kao što su renderovanje, simulacija ili keširanje. Prava na korišćenje cloud-a omogućava studijima da povećaju i planiraju programske resurse, što pomaže umetnicima da nastave da se fokusiraju na svoje zadatke smanjivanjem prekida usled zahtevnih obrada. 

Za svaki najam 3Ds Max (ili Maya) Single-user licence, pretplatniku je dozvoljena upotreba serija funkionalnosti preko interneta za 1 instancu 3DS Max-a (ili Maya) (bez korisničkog okruženja – eng. UI). Za svaki najam 3Ds Max (ili Maya) Multi-user licence, pretplatniku je dozvoljena upotreba serija funkcionalnosti preko interneta za maksimalno 10 instanci 3DS Max-a (ili Maya) (bez korisničkog okruženja – eng. UI).

Da napomenemo, Arnold je prethodno uključio prava na korišćenje cloud-a. Za svaku Arnold Multi-user pretplatu, pretplatniku je dozvoljeno korišćenje jedne Arnold licence daljinski preko interneta.

Prava na korišćenje cloud-a su pogodnost koju dobijaju samo aktivni korisnici iznajmljenih licenci softvera.

Više informacija možete pronaći na Autodesk strani ili u  brošuri

 

 

 

Product Design & Manufacturing kolekcija

Autodesk je od 7. avgusta 2017. godine najavio promene u paketu koji je do sada imao naziv Autodesk Product Design Collection.

Postojeći paket menja naziv u Autodesk Product Design & Manufacturing Collection. Pored programa (Autodesk Inventor, AutoCAD Mechanical, AutoCAD Electrical, 3ds max, Navisworks Manage, AutoCAD Architecture...) koji su sastavni deo paketa Autodesk Product Design Collection, programi koji su deo novog paketa su i: Nastran In-CAD (FEA analize) i Autodesk CAM rešenje Autodesk HSM Ultimate (varijanta za 5-osnu mašinsku obradu).

Ranije je deo paketa Autodesk HSM Ultimate bio i program Autodesk Fusion 360 Ultimate. Sada je deo paketa Autodesk Product Design & Manufacturing Collection program Autodesk Fusion 360 (standard level).

Programe Nastran In-CAD i Autodesk HSM neće biti moguće iznajmiti pojedinačno već samo kroz najam paketa Autodesk Product Design & Manufacturing Collection.

Cena paketa Autodesk Product Design & Manufacturing Collection će biti jednaka ceni ranijeg paketa Autodesk Product Design Collection.

Više detalja o promenama, načinu licenciranja za postojeće vlasnike paketa Autodesk Product Design Collection, Autodesk HSM i programa Nastran In-CAD je moguće pogledati na web strani Autodeska.

Više o Autodesk HSM CAM rešenju i opcijama koje su postojale kao zasebni proizvodi do 7. avgusta 2017. godine možete pogledati na sledećoj strani

 

Dostupne su verzije 2018.1 za AutoCAD i AutoCAD LT  

Ukoliko ste korisnik sa pretplatom (Subscription) ili održavanjem (Maintenence Plan) automatski imate pristup novim verzijama preko Autodesk Desktop App. 

Poboljšani su stari i dodati novi alati da pojednostave radne tokove i unaprede produktivnost.

Neke od promena uključuju:

 • Rad sa pogledima (Views and Viewports) u ovoj verziji najjednostavniji je do sada. Galerija omogućava korisniku da željeni pogled izabere i postavi na odgovarajući list. Sada je proces od više koraka (pravljenje lista, njegova aktivacija, označavanje prikaza, podešavanje razmere, promena veličine prikaza i njegovo zaključavanje) smanjen u samo jedan korak. 
 • Izmene u Layer Manager-u olakšavaju identifikaciju layer-a sa promenjenim karakteristikama i njihovo vraćanje u uobičajeno (default) stanje. Dodata je i veća mogućnost kontrole po pitanju koji se xref layer-i i osobine layer-a vraćaju u prethodno stanje kada se xref ponovo otvara. 
 • Performanse prilikom 3D navigacije su znatno unapređene. Grafika u 3D prikazima gde su uključeni stilovi Wireframe, Realistic i Shaded, značajno je poboljšana. 
 • AutoCAD je sad podržan i na monitorima visoke rezolucije (4k).

Više o ovome možete pogledati na ovoj adresi.  

V-Ray Benchmark – Testirajte svoj računar

 

Kompanija ChaosGroup je publikovala „benchmark“ za softver V-Ray. Pomoću ove aplikacije možete testirati svoj računar i uporediti ga sa performansama drugih hardverskih konfiguracija. Test je formiran iz dva segmenta, od kojih prvi segment testira performanse procesorske jedinice (CPU) a drugi procesor grafičke kartice (GPU).  Rezultate možete objaviti javno ili ih zadržati za sebe.

Ovaj program je dobar alat za sagledavanje hardverskih komponenti i pozicioniranje odluka za unapređenje istog kod aktivnih i budućih V-Ray korisnika.

„Benchmark“ ne zahteva dodatnu instalaciju i potpuno je besplatan, a možete ga preuzeti sa sledećeg linka.

 

Nove vrste metala kao novi talas u 3D štampi

Posle 20 godina iteracije na istim tehnologijama za 3D štampanje metala, pojavio se novi talas inovacija. Povoljniji i bezbedniji procesi zamenjuju stare načine rada, nudeći značajno različite materijale, kvalitet površine i slobodu u dizajnu. Korisna adresa.