+381 (0)11 3015043 / 3131864   

 

  • Početak:

BabyBe pomaže zbližavanju prevremeno rođenih beba sa roditeljima

Dizajner Kamilio Anabalon i inženjer Rafael Lang dokazali su da je prisustvo roditelja jako važno od prvog dana života bebe. Vreme koje beba provede u inkubatoru veoma je stresno i izaziva osećaj izolovanosti kako za bebe tako i za roditelje. Stoga su Anabalon  i Lang razvili uređaj BabyBe preko koga novorođenčad mogu osetiti majčino disanje, otkucaje srca i glas dok su u inkubatoru. Tokom razvijanja ovog uređaja najviše su koristili Autodeskov program Fusion 360, koji im je olakšao saradnju na dva kraja sveta (Anabalon je pretežno boravio u Čileu ili Velikoj Britaniji, a Lang u Štutgartu i Barseloni). Korisna adresa.

Kakva je budućnost pametnih gradova?

Mnoge razvijene zemlje širom sveta nastoje da uspostave svoju koncepciju pametnih gradova iako još uvek ne postoji jasna, univerzalna definicija.

 Prema rečima saveta pametnih gradova, pametan grad je „onaj koji ima digitalnu tehnologiju ugrađenu u sve gradske funkcije". Prema Frost & Sullivan postoje osam elemenata (svaka sa rečju „pametne“ ispred nje) koje čine pametan grad: upravljanje, izgradnja, zdravstvo, mobilnost, infrastruktura, tehnologija, energija i građani.  Korisna adresa.

 

Autodesk Memento postaje ReMake

Dugo razvijana platforma Autodesk Memento je napokon komercijalizovana pod nazivom ReMake. Ovaj softver se koristi za pravljenje 3D geometrija na osnovu niza slika. ReMake i stariji brat ReCap 360 predstavljaju komplet aplikacija za konvertovanje slika i 3D skenova u 3D modele.

 

Pored plaćene verzije postoji i besplatna, a za više informacija posetite ovajlink.